Avrupa'daki Müslümanlar, Internetteki Nefret Paylasimlarini Sokakta Yapilan Saldirilar Kadar Tehlikeli Görüyor

Avrupa’daki Müslüman dernekler arasinda yapilan bir arastirma, internet üzerinden Müslümanlara karsi yapilan kiskirtici ve nefret paylasimlarinin sokaktaki saldirilar kadar tehlikeli görüldügünü ortaya koydu.

Avrupa Konseyi Islam Karsitligi, Antisemitizm ve Nefret Suçlari Özel Temsilcisi Daniel Höltgen, Berlin'de Yabanci Gazeteciler Cemiyetinin düzenledigi toplantida, Avrupa’nin 8 ülkesinde Müslüman derneklerle yapilan arastirmanin ara sonuçlarini açikladi.

Antisemitizm hakkinda birçok arastirmanin bulundugunu ancak Müslüman düsmanligiyla ilgili çok fazla çalisma olmadigini aktaran Höltgen, Müslüman düsmanliginin kapsamini arastirmak için Fransa, Ingiltere ve Almanya’nin da dahil oldugu 8 ülkede Müslüman derneklere sorular yönelttiklerini ifade etti.

Höltgen, bu derneklerin çogunun internet üzerinden yapilan kiskirtici ve nefret paylasimlarini en az sokaktaki saldirilar kadar tehlikeli gördügünü vurgulayarak, bunun tehlikeli bir gelisme oldugunun altini çizdi.

Paylasimlarda, ölüm tehditlerinin ve siddet çagrilarinin yapildigini ve kaba bir dilin kullanildigini belirten Höltgen, bunlarin düsünce özgürlügü kapsamina girmedigini kaydetti.

- Kamusal alanda yasak olan internette de yasak olmali

Bu söylemlerin sinirlari da astigini ifade eden Höltgen, "Kamusal yasamda yasak olan her sey internette de yasaklanmalidir. Bu, burada oldugu kadar diger ayrimcilik ve irkçilik biçimleri için de geçerlidir." dedi.

Höltgen, bu paylasimlarin çogunlukla isimsiz olarak paylasildigini ancak son dönemde açik kimlikle paylasimlar yapanlarin sayisinin da arttigini söyledi.

Nefret paylasimlari yaparak Müslüman toplumuna hakaret edilmesinin bazi gruplarda kabul gördügünü belirten Höltgen, paylasimlarin asiri sagci, irkçi, göçmen karsitlari ve Avusturya’da oldugu gibi "kimlikçi hareket" üyeleri tarafindan yapildigi bilgisini paylasti.

Höltgen, Müslümanlara karsi nefret paylasimlarinin çogunun ilgili mercilere bildirilmedigini belirterek, bunun magdurlarin nereye basvuracagini bilmediginden veya zaten takip edilmeyecegi düsüncesinden kaynaklandigini anlatti.

- Devlet kurumlarina elestiri

Müslüman derneklerin, devlet kurumlarinin Müslümanlari korumak için bir sey yapmadigindan sikayetçi olduklarini belirten Höltgen, bunun sebebi olarak devlet kurumlarinin Müslüman düsmanligina iliskin olaylari yeteri kadar kayit etmemeleri ve yeteri sekilde bilinçli olmamalarinin gösterildigini ifade etti.

Höltgen, Müslüman düsmanligi konusunda daha duyarli olunmasi gerektigini belirterek, Avrupa Konseyinin Irkçilik ve Hosgörüsüzlük Karsiti Komisyonunun (ECRI) 2022’nin basinda Müslüman düsmanligiyla mücadele konusunda bir rapor hazirlayacagini aktardi.

- Müslüman düsmanligi artti

Toplantiya katilan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Baskani Aiman Mazyek de Almanya’da Müslüman düsmanliginin arttigini, bu egilimin diger Avrupa ülkelerinde de görüldügünü belirterek, "Bu endise verici bir gelismedir." dedi.

Mazyek, antisemitizm ve Müslüman düsmanliginin sadece toplum için degil demokrasi ve özgürlükler için de bir tehdit olusturdugunu kaydetti.

Kaynak: AA