Av Ve Yaban Hayvanlarinin Üretimi Ve Yetistiriciligini Düzenleyen Yönetmelikte Degisiklik Yapildi

Av ve yaban hayvanlarinin üretimi, yetistiriciligi ile dogadan avlanan, yakalanan hayvanlar ve bunlardan elde edilen ürünlerin ticaretine iliskin usul ve esaslari kapsayan yönetmelikte degisiklik yapildi.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan hazirlanan "Av ve Yaban Hayvanlari ile Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin Bulundurulmasi, Üretimi ve Ticareti Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, ev ve süs hayvani, "is gücünden ve veriminden yararlanilmadan ev ve is yerlerinde, bakimi ve sorumlulugu sahiplerince üstlenilen kedi, köpek, kus, balik, sürüngenler, kemirgenler ve tanim özelliklerine uyan tüm hayvanlari” seklinde tanimlandi.

Üretim izninin iptal edilmesine neden olacak durumlar arasina "3 yil üst üste üretim faaliyetinde bulunulmamasi" eklendi.

Hobi olarak av ve yaban hayvanlarinin barindirilmasi ve basvurusu, yürürlükte olan mevzuata ve taraf olunan uluslararasi sözlesmelere uygun olmak ve bunlarin ticaretini yapmamak ve üzerinden direkt vergiye tabi bir kazanç elde etmemek kaydiyla, saldirgan, zararli ve zehirli türler hariç memelilerden, yirtici kuslardan, sürüngenlerden, yavrular dahil on, kanatlilardan yavrular dahil yüz bireyi geçmeyen sayida hayvan barindirilmasini ve bunlarin bakiminin üstlenilmesini kapsayacak.

Daha önce bu sayi sinirlamasi kanatlilarda yavrular dahil 50 bireydi.

Hobi olarak av ve yaban hayvani bulunduran gerçek ve tüzel kisilerin, belirtilen miktardaki hayvanlarinin tümünü, bir kismini veya tek bir bireyini hibe veya satmak istemesi durumunda, bu bireyler, öncelikle talep etmesi durumunda tarim ve orman il sube müdürlüklerine ücretsiz verilecek.

100'den fazla kanatli hayvan, 10'dan fazla memeli ve sürüngen bulundurmak isteyen gerçek ve tüzel kisiler üretim izni almak zorunda olacak.

- Yesilbas ve sakarca için bulundurma belgesi

"Bulundurma belgesi" olmaksizin yesilbas ördek ve sakarca kazi bulunduran gerçek ve tüzel kisilere üç ay içerisinde tarim ve orman il sube müdürlüklerine basvurmalari halinde bir defaya mahsus olmak üzere belge düzenlenecek. Uhdesinde 100 adetten fazla hayvan bulunduranlar, bu hayvanlari tarim ve orman il sube müdürlügüne teslim edecek. Il sube müdürlügünce teslim alinan hayvanlar gerektiginde dogaya yerlestirilene kadar muhafaza edilmek üzere bulunduran kisilere yediemin olarak teslim edilecek.???????

Kaynak: AA