Urumçi Olaylari, Londra Ve Stockholm'de Protesto Edildi

Urumçi olaylarinin 11. yili dolayisiyla Isveç'in baskenti Stockholm ile Ingiltere'nin baskenti Londra'da Çin yönetimi protesto edildi.

Urumçi Olaylari, Londra Ve Stockholm'de Protesto Edildi
Isveç Uygur Maarif Dernegi üyeleri, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin baskenti Urumçi'de 5 Temmuz 2009'da gerçeklesen olaylarin 11. yili nedeniyle Çin'in Stockholm Büyükelçiligi önünde toplandi.

Eylemciler, Çin yönetimini elestiren pankartlar açti ve "Çin, Dogu Türkistan'dan çik" ve "Dogu Türkistan'daki katliam durdurulsun" sloganlari atti.

Isveç Uygur Maarif Dernegi Baskani Nijat Turkun, burada yaptigi açiklamada, Uygur Türklerinin yillardir Çin isgali altinda ayni sikintilari yasadigini belirtti.

Turgun, Çin'in Uygur Türklerine etnik temizlik operasyonlari yaptigini vurgulayarak, "Çin'in baslattigi etnik ve dini temizlik operasyonlari ile etnik ayrimcilik siyaseti nedeniyle, yüzlerce masum insanin kani akti." dedi.

Urumçi'de 26 Haziran 2009 tarihinde yasanan olaylari hatirlatan Turgun, "Çin'in Guvangdong eyaletine bagli Savguan kentindeki oyuncak fabrikasinda çalisan 800 Uygur Türkü, 4 binden fazla cani ve barbar Çinlinin saldirisina ugramistir. Çinli yetkililerin sessizce izledigi ve gece baslayip sabaha kadar sürdürülen bu saldirida çok sayida masum Uygur erkek kadin demeden linç edilerek sehit edilmis veya kendilerinden bir daha haber alinamamistir." ifadelerini kullandi.

- "Toplama kamplarini kapatin"

Ingiltere'de Çin'in Londra Büyükelçiligi önünde toplanan protestocular da, Uygur Türklerinin maruz kaldigi çalisma kamplari ile "yeniden egitim" adi verilen kamplarda tutulmasi gibi uygulamalara son verilmesini istedi.

"Toplama kamplarini kapatin", "Etnik temizlige son verin" yazili dövizler tasiyan göstericiler, sik sik "Dogu Türkistan'a özgürlük" sloganlari atti.

Burada bir konusma yapan insan haklari aktivisti Rahima Mahmut, "Halkim, kendi ülkem Dogu Türkistan'da cezalandirma korkusu olmadan kültürlerini yasayamiyor. Su an 3 milyondan fazla Uygur, sözde yeniden egitim kamplarinda tutuluyor. Kadinlar sistematik tecavüz, zorla kisirlastirma ve zorla evliliklerle karsi karsiya. Çocuklar ebeveynlerinden ayriliyor ve hapishane benzeri anaokullarinda kimlikleri ellerinden aliniyor." dedi.

- Urumçi Olaylari

26 Haziran 2009'da bir oyuncak fabrikasinda en az 2 Uygur Türkünün öldürülmesinin ardindan olaylar çikmisti. Çin güvenlik güçlerinin 5 Temmuz'daki müdahalesinde yüzlerce kisinin öldügü bildirilmisti.

Uygur Türkleri, müdahale sirasinda binden fazla kisinin öldürüldügünü belirtirken, Çin hükümeti çogu Çinli toplamda 184 kisinin öldügünü iddia etmisti.

Kaynak: AA