Sezer Açiklamasi'seyyanen Zam Istiyoruz'

Memur-Sen Adana Il Temsilcisi Mehmet Sezer, "Kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeyecegiz" sözünün lafta kalmamasi gerektigini söyledi.

Sezer Açiklamasi'seyyanen Zam Istiyoruz'
Agustos ayi ile birlikte baslayacak olan 6. Dönem toplu sözlesme görüsmeleri öncesinde memurlar, seyyanen zam talebiyle meydanlara indi. Yetkili konfederasyon Memur-Sen’in öncülügünde Türkiye’nin 81 ilinde basin açiklamasi düzenlendi.

Adana’da Atatürk Parki’nda gerçeklestirilen basin açiklamasini Memur-Sen Adana Il Temsilcisi Mehmet Sezer yapti.

Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) bugün yaptigi açiklamaya göre yillik bazda enflasyonun yüzde 17,53 olduguna isaret eden Mehmet Sezer, "TÜIK taleplerimizde ne kadar hakli oldugumuzu ispatladi. Deyim yerindeyse evdeki hesabin çarsiya uymadigini bir kere daha tescil etti. Bu yüzden memurun gelir kaybi giderilsin, seyyanen zam verilsin istiyoruz" dedi.

5. Dönem Toplu sözlesmenin mutabakatsizlikla sonuçlanmasi sonrasinda Kamu Isvereni ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafindan kamu görevlilerine 2021 yili için yüzde 3 + yüzde 3 zammin reva görüldügünü hatirlatan Baskan Sezer, "2019 yili Agustos ayinda açiklanan Hakem Kurulu kararindan bugüne kadar geçen 18 ayda; Gerçeklesen enflasyon yüzde 24,28, hedeflenen enflasyon: yüzde 7,5, memura verilen zam yüzde 11,40 oldu. Bu 18 ayda dolar yüzde 46,05, Euro yüzde 54,50, altin yüzde 71,33, yag yüzde 116,04, elektrik yüzde 30,91, dogalgaz yüzde 23,68 artti. Bu veriler maalesef, memur maaslarinin enflasyona yenik düstügünü, memurun alim gücünü zayiflattigini gösteriyor" ifadelerini kullandi.

Mehmet Sezer açiklamalarini söyle sürdürdü:

"Biz durdugumuz yerin sorumlulugunu da zorunlulugunu da iyi bellemis bir emek örgütüyüz. Biz emegimizin ve ekmegimizin derdindeyiz. Biz, alin terimizin hakkini ve hizmetimizin ederini istiyoruz. Hiçbir gerçegi iskalamadan , özellikle enflasyon üzerinden yasanan gelir kayiplarinin tazmini noktasinda hem sesimizi hem de sözümüzü bu meydandan ve diger 80 ilimizden yükseltiyoruz. Son 18 aylik enflasyon rakamlarina baktigimiz zaman hedeflenen enflasyonun 3 kati, maas ve ücretlere yapilan artisin ise tam 2 katindan fazla oranda bir sapma oldugu görülecektir. Biz, ilk günden beri bu yöntemin yanlis oldugunu dile getirdik. Kaldi ki, kamu isvereninin üzerinden pazarlik yaptigi öngörüler hiçbir zaman tutmadi, tutmayacaktir da. Aslinda hükümet, olusturdugu sistematikte “kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeyecegiz” diyerek bu gerçegi itiraf etmektedir.

Gelin bu çarpik sistematigi degistirelim! Hayali enflasyon hedefler üzerinden degil, reel gerçekler üzerinden artislari belirleyelim. Artik enflasyon orani bazli güncelleme/yeniden degerleme katsayi uygulamasi yerine büyümenin yansitildigi, refah payinin kamu görevlilerine aktarildigi adil bir sistemin kurulus startinin hep birlikte verelim.

Biz, gerçeklere uygun yüzdelik zam, geçmis kayiplarin telafisi için seyyanen zam ve büyüyen Türkiye’den memurlarin refahina düsen payini istiyoruz. Kamu isvereninin belirledigi zam, Mart demeden buharlasiyor. Tam da bu yüzden, en düsük devlet memuru maasinin yüzde 10’undan az olmamak üzere seyyanen zam talebini her zemin ve sartta dile getirdik, getirmeye de devam edecegiz."

"Artik bahaneleri ortadan kaldiralim, gerçekleri konusalim. Gelin, kamu görevlilerini ferahlatacak ve bu amaçla da refahtan pay almalarini saglayacak bir paradigmal degisimi hayata geçirelim. Seyyanen zam çagrimiz, bu kapsamda görülmeli, Gelir kayiplari giderilmeli" diyen Mehmet Sezer açiklamasini taleplerini söyle siraladi:

"Ücretlere yapilacak artisin disinda, Türkiye’nin büyümesinde ve gelismesinde en çok katkiya sahip olan kamu görevlilerine refahtan pay istiyoruz. Kamu görevlilerine, enflasyon kaynakli yasanan ekonomik kayiplarin telafisi için en düsük devlet memuru ayliginin yüzde 10’u kadar seyyanen zam yapilmasini; en düsük devlet memuru maasinin da yükseltilmesini istiyoruz. Kamuda asli istihdamin kadrolu olmasini ve sözlesmeli personelin kadroya geçirilmesini istiyoruz.

Yardimci Hizmetler Sinifinin kaldirilarak, Personelin Genel Idari Hizmetler Sinifina geçirilmesini istiyoruz. Siyasi iradenin vaadi olan 3600 ek göstergenin sinif ve unvan ayrimi yapilmaksizin yerine getirilmesini istiyoruz. Aile yardiminin artirilmasini ve emeklilere de ödenmesini istiyoruz. Memurlara da Dini Bayram Ikramiyesi ödenmesini istiyoruz. Ek Ödeme oranlarinda artis istiyoruz. Derece-Kademe sinirlandirilmasinin kaldirilmasini istiyoruz. Temel insan haklarindan olan grev ve siyaset hakkinin verilmesini istiyoruz."
Kaynak: İHA