Rahim Içi Kalinlasma Çesitlerinden Atipili Kalinlasmalar Kansere Dönüsebiliyor

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Kadin Dogum Uzmani Op. Dr. Elif Seçkin Alaç: 'Rahim içi kalinlasma çesitlerinden atipili kalinlasmalarin kansere dönüsme olasiligi yüksek olabiliyor. Adet düzensizliginiz olmasa bile rutin kontrollerinizi aksatmayin'

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Kadin Dogum Uzmani Op. Dr. Elif Seçkin Alaç, rahim içi kalinlasma çesitlerinden atipili kalinlasmalarin kansere dönüsme olasiliginin yüksek olabildigini belirterek, "Adet düzensizliginiz olmasa bile rutin kontrollerinizi aksatmayin." ifadesini kullandi.

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Alaç, rahim içi kalinlasmasi nedenleri ve tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Adet kanamalarindaki düzensizliklerle belirti veren rahim içi kalinlasmasinin, obezite, polikistik over sendromu ve diyabet hastalarinin yani sira menopoz öncesi dönem yasayan ve tamoksifen kullanan kadinlarda görülebilecegini belirterek, sunlari kaydetti:

"Normalden, yani 7 günden fazla süren ve yogun olan kanamalar, günde 5 ped üzeri kullanan kadinlar, normalden kisa araliklarla gerçeklesen 21 günden daha sik süren kanamalar ve lekelenmeler oldugunda özellikle rahim içi kalinlasmasi açisindan degerlendirilmesi gerekiyor. Dünya Saglik Örgütü tarafindan rahim duvari kalinlasmasi atipisiz ve atipili olarak ikiye ayriliyor. Atipisiz kalinlasmalarda kansere dönüsme olasiligi oldukça düsük iken, atipili kalinlasmalarda kansere dönüsme olasiligi yüksek olabiliyor. Adet düzensizliginiz olmasa bile rutin kontrollerinizi aksatmayin.

Fizyolojik adet döngüsünde her 28 günde bir rahim içi dokusu yenileniyor. Ilk 14 gün östrojen hormonunun etkisiyle rahim içi dokusu kalinlasir ve rahim içini gebelige hazirlar. 14'üncü gün meydana gelen yumurtlama sonrasi gebelik olusmadigi takdirde kalinlasan rahim içi dokusu, progesteron hormonunun etkisi ile incelir ve adet kanamasi ile dökülür. Östrojen ve progesteron hormonlarindaki bu hassas dengenin bozulmasi ile progestreon tarafindan karsilanamayan, östrojen ile kalinlasmis rahim içi dokusu varliginda kalinlasma meydana gelir."

- "Ultrasonografi ile rahim içi duvari kalinligi ölçülerek tani konuluyor"

Op. Dr. Elif Seçkin Alaç, ultrasonografi ile rahim içi duvari kalinliginin ölçülerek tani konuldugunu, kalinlasma tipinin belirlenmesi için rahim içi duvarindan biyopsi alindigini aktararak, biyopsinin dilatasyon ve küretaj islemi yapilarak alindigini bildirdi.

Alaç, "Histeroskopi ile de kamera ile rahim içi duvari görüntülenerek süpheli alanlardan biyopsi alinabilir. Biyopsi ile alinan doku incelenerek patolojik tanisi konulur." ifadelerini kullandi.

Rahim içi duvarinin kalinlasmasinin tedavisi hakkinda da bilgi veren Alaç, tedavi dozunun, seklinin ve uzunlugunun hastanin yasina, gebelik istegi olup olmamasina ve kalinlasmanin tipine göre belirlendiginin kaydetti.

Alaç, "Tedavi sonunda tekrar biyopsi alinarak kontrol edilmesi gerekebilir. Ana tedavi progesteron hormonu takviyesidir. Verilis sekli doktorunuz tarafindan belirlenir. Atipili olgularda ise rahim duvari kanseri (endometrium kanseri) riski nedeniyle rahimin alinmasi gerekebilir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA