Polis Akademisi Baskan Yardimcisi Beris, 'Demokrasi Tarihimiz Ve 15 Temmuz' Panelinde Konustu Açiklamasi

'15 Temmuz, demokrasi tarihimizdeki en önemli hadiselerden biri. Dünya demokrasi tarihi açisindan da gayet önemli bir hadise. Neden? Halkin, milletin topyekun sekilde darbecilere tepki göstererek, sokaklara dökülüp darbeyi engellemesinin tarihte çok fazla örnegi yok'

Polis Akademisi Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Hamit Emrah Beris, Fettulahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girisimiyle ilgili "15 Temmuz, demokrasi tarihimizdeki en önemli hadiselerden biri. Dünya demokrasi tarihi açisindan da gayet önemli bir hadise. Neden? Halkin, milletin topyekun sekilde darbecilere tepki göstererek, sokaklara dökülüp darbeyi engellemesinin tarihte çok fazla örnegi yok." dedi.

Hitit Üniversitesince çevrim içi düzenlenen "Demokrasi Tarihimiz ve 15 Temmuz" konulu panelde konusan Beris, Türkiye tarihinde çok kez darbe yapildigini ancak 15 Temmuz'un halkin sokaga dökülmesi sonucu basariya ulasamamasi nedeniyle digerlerinden ayrildigini söyledi.

15 Temmuz'un pek çok açidan önemli bir olay oldugunun altini çizen Beris, "15 Temmuz, demokrasi tarihimizdeki en önemli hadiselerden biri. Dünya demokrasi tarihi açisindan da gayet önemli bir hadise. Neden? Halkin, milletin topyekun sekilde darbecilere tepki göstererek, sokaklara dökülüp darbeyi engellemesinin tarihte çok fazla örnegi yok. Bu gerçekten belki de yalnizca bizim ülkemizde degil, dünyanin baska yerlerinde de darbecilerin ya da darbeye tevessül etmek isteyenlerin bu niyetlerini en bastan engelleyecek, ket vurabilecek bir durum olarak karsimiza çikiyor." diye konustu.

15 Temmuz gecesi Ankara'da F-16 savas uçaklari ilk havalandiginda, Istanbul'da köprülerin kapatildigi ilk anlarda insanlarin darbe olmayacagini düsündügünü, çünkü Türkiye'nin geldigi demokratik ortamdan ötürü insanlarin darbeye ihtimal vermedigini belirten Beris, buradan Türkiye'de insanlarin demokrasiyi içsellestirdiginin anlasildigini vurguladi.

Türkiye'de geçmiste darbecilerle mücadele konusunda çok mesafe alinamadigini ifade eden Beris, söyle devam etti:

"Bu darbe girisimi, Türk demokrasisinin aslinda bir bakima gelismislik düzeyi ile karsilasti. Bütün darbe girisimleri aslinda geçmis yillar itibariyla biraz sessizlikle karsilanmistir. Bunun yaninda darbecilerle mücadele konusunda da çok fazla mesafe katedilememistir açik söylemek gerekirse. Yani darbe yapanin, yaptigi neredeyse yanina kar kalmistir.

Bu süreç ne zaman tersine döndü? 2010 yilinda gerçeklesen Anayasa referandumu ile tersine döndü. Malum referandum sonucunda geçmiste darbe yapanlarin zaman asimina tabi olmaksizin kovusturulmalari, ileri yaslarda olmalarina ragmen cezaya çarptirilmalari saglandi. Darbe noktasinda hiç adim atmazsaniz, yapanin yaptigi yanina kar kalirsa bir süre sonra insanlar kendileri için ödenecek bir bedelin olmadigi varsayimiyla gücü ellerinde hissettikleri anda yeni darbe girisimlerine kalkisabilirler. Bu durumu ortadan kaldirmak için referandumda alinan kararlar son derece önemliydi."

- "15 Temmuz halkin demokrasi fikrini içsellestirdigini gösterdi"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 15 Temmuz gecesi vatandaslari darbeye direnmek için sokaga davet ettigini hatirlatan Beris, sunlari anlatti:

"15 Temmuz darbe girisimi, bir taraftan da halkin demokrasi fikrini artik içsellestirdigini gösterdi. Sayin Cumhurbaskani insanlari sokaga çagirdiginda yüz binlerce insan özellikle büyük sehirlerde sokaga döküldü, darbecilere direnecegini gösterdi. Ancak diger taraftan Sayin Cumhurbaskaninin çagrisindan önce de belki sezgiyle, belki baslarina geleceklerin kaygisiyla insanlar sokaga çikmaya baslamisti. Bu toplumun artik kendi demokrasisine, kendi iradesine sahip çiktigini göstermesi bakimindan son derece anlamli." ifadelerini kullandi.

Türkiye'nin geçmiste demokrasi için bedel ödemedigi yönünde elestirildigini aktaran Beris, bu elestirilerin 15 Temmuz ile son bulduguna dikkat çekerek, sunlari kaydetti:

"15 Temmuz'dan çikartilacak bir takim dersler var. Millet artik demokrasisine cani pahasina sahip çikiyor. 'Biz demokrasi için bir bedel ödemedik, o yüzden demokrasinin kiymetini bilmiyoruz' denilirdi ama 15 Temmuz ile birlikte artik demokrasi için bir bedel ödedik ve demokrasinin kiymetini geçmise göre çok daha fazla biliyoruz. Bu ayni zamanda sunu getiriyor: Artik Türkiye'de hiçbir grup organize grup darbe yapmaya eskisi kadar cesaret edemeyecektir. Çünkü onlar da halkin kendilerine direnç gösterecegini biliyorlar."

Hitit Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Metin Uçar'in moderatörlügünü yaptigi panelde, Hitit Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Murat Toman ve Polis Akademisi Baskaligi Güvenlik Bilimleri Enstitüsünden Dr. Ögretim Üyesi Oguzhan Yanarisik da sunumlar yapti.
Kaynak: AA