(Özel) Kayseri'de Bir Dügün Ortalama 70 Bin TL'yi Buluyor

Kayseri’de normallesmenin ardindan evlenecek çiftler dügün hazirliklari yapmaya basladi. Taki, dügün salonu, gelinlik ve damatlik basta olmak üzere bir dügün masrafi ise ortalama 70 bin TL’yi buluyor.

(Özel) Kayseri'de Bir Dügün Ortalama 70 Bin TL'yi Buluyor
Kayseri’de sarraflik yapan esnaf Mustafa Zagli, dügün sezonunda normal bir düzen alisverisinin maksimum 40 bin TL’ye denk geldigini söyledi.

Gelinlikçi Muzaffer Büyüksekerci ise, “Ortalama bir gelinlik, damatlik ve bindalli kiralama 12 bin TL civarinda tutuyor” dedi.

Koronavirüs salgini nedeniyle kapali olan dügün faaliyetleri; normallesmenin ardindan yeniden hareketlendi. 1 Temmuz itibari ile kisitlamalarin kalkmasi ve dügün sezonunun açilmasi ile birlikte evlenecek çiftler dügün hazirliklarina basladi.

Dügün yapmak isteyen ailelerin ise Kayseri’de ortalama ceplerinden 70 bin TL’yi çikarmalari gerekiyor. Aileler; altin ve taki alisverisi için ortalama 40 bin TL, gelinlik için ise ortalama 12 bin TL harcama yapmasi gerekiyor. Dügün yapacak bir ailenin düzen alisverisinde 1 set, 2 tane bilezik, yüzük ve küpenin toplam maliyeti maksimum 40 bin TL’ye denk geldigini söyleyen sarraf Mustafa Zagli, “Insanlarimiz artik dügünlerde evdeki hesabi degil de çarsidaki hesaba göre hareket ediyorlar. Herkes dügününü, düzenini yaz sezonuna hazirlar ve altininda altin ayi olur. Su anda altin fiyatlari, geçen haftaya göre düsüs sergiledi. Bunun yani sira müsterilerimiz bir düzen alisverisinde 3-4 tane bilecek alacaklarsa bunu 2 taneye düsürüyorlar. Seti biraz daha hafif olsun diyorlar. 1 set, 2 tane bilezik, yüzük, küpenin toplam maliyeti maksimum 40 bin TL’ye denk geliyor. Benim müsterilerime tavsiyem isçiligi olmayan ürünleri tercih etmeleridir. Çünkü 14 ayarlar genelde isçilikli oluyor, bozdurduklari zaman fiyat kaybi oluyor. Ancak 22 ayar bilezikte, 22 ayar altinda herhangi bir sikinti olmaz. Ilerleyen yillarda hep getiri saglar” dedi.

Dügün yapacak bir ailenin gelinlik, damatlik ve bindalli kiralaya bilmesi için 12 bin TL civarinda bütçe ayirmasi gerektigini belirten Gelinlikçi Muzaffer Büyüksekerci ise, “Her geçen sene degisen döviz kurlari, enflasyon gibi oranlar, parametreler bizim sektörümüzde ciddi bir etken. Geçtigimiz sene normalde evlenecek bir çift normal standartlarda bir gelinligi 4 bin ile 6 bin arasi kiralarken suan ki durumda 5 bin ile 7 bin TL arasinda kiraliyor. Bindalli yani kina gecesinde giyilen kiyafetler, yöresel kiyafetler 2 bin TL ile 5 TL arasi kiralaniyor. Yine ayni sekilde damatlik ürünlerinde çok ciddi bir artis söz konusu degil çünkü rakamlar gayet düsük rakamlar. Damatlik bin TL ile 3 bin TL arasinda fiyatlari degisiyor. Tabi ki bunun üst ve alt siniri yok. Ortalama bir gelinlik, damatlik ve bindalli kiralama 12 bin TL civarinda tutuyor. Dügün süreci normalde de zahmetli ve yorucu bir süreç. Geçen seneden beri yasadigimiz dünya genelindeki pandemiden ötürü bu süreç çok daha yorucu bir hale geldi. Çünkü ülkelerin, hükümetlerin elinde olmayan nedenlerden dolayi ani kararlar alindi. Sürekli her planin degistigi bir süreçten bahsediyoruz. Benim burada evlenecek olan çiftlere çok ciddi bir önerim olacak. Lütfen çok planli bir sekilde önceden her seyi hazirlayip dügün tarihine kadar bekleyeceginiz uzun bir süreniz olsun. Aksi takdirde suan tüm dünya da diyebilirim, herkes bir açilma hevesinde. Dügün dedigimiz bu etkinlik için herkes hizlanmaya basladi.

Sikisik da kalmamak için ne kadar planli ve hizli hareket edip dügün tarihine kadar hatta daha öncesinde isler biterse çok daha keyifli bir süreç olacagini eminim” diye konustu.

Dügün salonu isletmecisi Ömür Eren de Kayseri’de genel olarak kuru pastali ve kuru yemisli dügünlerin tercih edildigini söyledi.

Eren, “Müsterilerimizin su anki organizasyon sürecinde izleyecekleri yollar söyle ki; ortada bir pandemi süreci var. Kisi sayilarinda dügün salonlarimizda ciddi düsüsler var. Insanlarimizda korku hala devam ediyor. Bu süreçte de kisilerin kendi bütçesine göre organizasyon hazirlaniyor. Dügünlere gelen misafirin az olmasi dügün sahipleri için bir avantaj. Kayseri’de müsterilerimiz genel olarak kuru yemisli ve kuru pastali dügünleri tercih ediyorlar. Dügün salonlarimiz, menülerin çesitliligine göre ve kisi sayisina göre ortalama olarak 5 bin TL’den basliyor. Eger ki müsterilerimiz benim bütçemde sikinti yok diyorsa bu fiyatlar 200 bin TL’yi kadar bulabiliyor. Bu durum tamamen müsterimizin talebi ve bütçesine bagli. Bizler de insallah 2021 yilinda bir daha kapanma görmeyiz. Kurallara uyarak güzel bir sekilde organizasyonlarimizi yapariz” ifadelerini kullandi.

Çiçekçi Ismail Sobaci da araba süslerinde en çok tercih edilen modelin kalp modeli oldugunu ve araba süsleme fiyatinin 150 TL’den basladigini söyleyerek sözlerine su sekilde devam etti:

"Dügün sezonu açildi. Çiftlerimiz yavas yavas arabalarini, gelin çiçeklerini ve nikah çiçeklerini yaptiriyorlar. Genelde tercih edilen süslemeler kalp süslemesi veya bizim suyolu diye tabir ettigimiz kaput üstüne komple çiçekler. Fiyatlar ortalama 250 TL’den basliyor ve bin 500 TL’ye kadar gidiyor. En çok kalp modeli tercih ediliyor. Onun fiyati da ortalama 500 TL ile 800 TL arasinda degisiyor. Çiftlerimizin bütçeleri uygunsa kalp modelini tercih edebilirler. Araba süslerimiz 150 TL’den basliyor ve üst limitimiz yok.”
Kaynak: İHA