Nevsehir'de 172 Yillik Tarihi Kilise Turizme Yeniden Kazandiriliyor

Nevsehir’de 1. Abdulmecit döneminde yaptirilan ve 1849 yilinda Kayseri Metropoiti Paisios tarafindan ibadete açildiktan sonra 1924 yili mübadelesine kadar faaliyetini sürdüren kilise yeniden hizmete kazandiriliyor.

Nevsehir'de 172 Yillik Tarihi Kilise Turizme Yeniden Kazandiriliyor
1. Abdulmecit döneminde yaptirilan ve 1849 yilinda Kayseri Metropoliti Paisios tarafindan ibadete açildiktan sonra 1924 yilina kadar kilise olarak hizmet veren Meryem Ana Kilisesi 1950 yilinda ise Nevsehir Cezaevi olarak kullanilmaya baslandi. 1984 yilinda cezaevinin yeni yerine tasinmasinin ardindan bosalan bina o tarihten günümüze kadar bos olan 172 yillik tarihi kilise yeniden restorasyon yapilarak turizme kazandiriliyor. Nevsehir’de Kahveci Dagi eteklerinde bulunan tarihi Meryem Ana Kilise’nin restorasyon çalismalarina geçtigimiz Kasim ayinda baslandigini ifade eden Nevsehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Savran, restorasyonun tamamlanmasinin ardindan müze kilise olarak turizme kazandirilacagini ifade etti.

Savran, “Meryem Ana Kilisesi restorasyon çalismalari geçen yil Kasim ayinda baslamisti. Nevsehir Belediyemize ait olan 2017 yilinda tescil edilen yapinin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanligi’na tahsis edildi. Restorasyonu sona ermesinin ardindan yeniden tahsisini alacagiz. Daha sonra ise müze kilise olarak ziyarete açacagiz. Bu kilise 1849 yilinda baspiskopos Paisios tarafindan 1.Abdulmecit döneminde yapilmis. Kitabesinde hatta Abdulmecit’e de himaye ve hos görüsünden dolayi tesekkür ettigi de yer aliyor. Bölgedeki Hristiyan yasantisinin önemli bir eseri. 1950 yilindan 1984 yilina kadar da cezaevi olarak kullanilmis. Sehirde de yakin tarihi olan bir yapi. Tamamlandiktan sonra Kayasehir ile bütünlesmesinin ardindan ciddi bir ziyaret çekiciligine sahip olacagini düsünüyoruz” dedi.

Tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin restorasyon çalismasinin 2 yillik bir süre oldugunu belirten Belediye Baskani Mehmet Savran, “Restorasyon isi biliyorsunuz çok ön görülen bir is degil. Farkli sürprizler de çikabiliyor. Farkli planlar yapilabiliyor, planlarin revize edilmesi yenilenmesi gerekiyor. Normal olarak 2 yilda bitirilmesi planlaniyor ama bu süre uzayabilir” diye konustu.

Kaynak: İHA