Marmara Denizi'nin Güney Kiyilarinda Müsilaj Yok Denilecek Kadar Azaldi

Bursa, Balikesir, Yalova ve Çanakkale kiyilarinin, yaklasik 4 haftadir yogun bir sekilde etkili olan müsilajdan temizlik çalismalari ile arindirilmasiyla vatandaslar balik tuttu, denize girdi, sahilde yürüyüs yapti ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz: 'Durum iyiye gidiyor. Su anda Çanakkale Bogazi'nda azaldi, arka tarafta da Teke Burnu'ndan sonra Saroz'a dogru yok diyebiliriz' Çanakkale'de balik tutan Taylan Varolus: 'Umariz bu çalismalarla müsilaj bitecek, etkisini yitirecek, Marmara Denizi eski güzel günlerine kavusacak'

MIRAÇ KAYA / BURAK AKAY - Marmara Denizi'nin güney sahillerinde bir süre önce yogun sekilde görülen müsilaj (deniz salyasi) yürütülen çalismalarla büyük ölçüde etkisini yitirdi.

Çevre ve Sehircilik Bakanliginin 22 maddelik "Marmara Denizi Koruma Eylem Plani" kapsaminda 8 Haziran'da baslattigi girisimle yürütülen çalismalar ise dördüncü haftasinda araliksiz sürüyor. Bu kapsamda Marmara Denizi'nden 592 bölgede yürütülen çalismalar sonucu 10 bin 500 metreküp müsilaj toplanarak bertaraf edildi.

Bursa'da Gemlik Körfezi ve açiklari, Mudanya ilçesi açiklari ve Güzelyali sahili; Yalova'da kent merkezi, Altinova, Topçular Feribot Iskelesi, Çinarcik, Esenköy, Armutlu; Balikesir'de Erdek sahilleri; Çanakkale'de kent merkezi, Lapseki ilçesi, tarihi Gelibolu Yarimadasi, Kilitbahir, Eceabat, Seddülbahir koyunda yaklasik 4 haftadir etkili olan müsilaj tabakalarina rastlanmadi.

Güney sahili boyunca yüzeyde neredeyse yok denilecek kadar azalan müsilajin durumu, ayni açilardan drone ile havadan da görüntülendi.

Sahilin temiz halini gören bazi vatandaslar denize girdi, balik tuttu, deniz kenarinda yürüyüs yapti.

- "Gökçeada ve diger adalarda da azaldi"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, AA muhabirine, müsilajda azalma oldugunu söyledi.

Bakterilerin de müsilaji parçaladigini belirten Ayaz söyle konustu:

"Durum iyiye gidiyor. Su anda Çanakkale Bogazi'nda azaldi, arka tarafta da Teke Burnu'ndan sonra Saroz'a dogru yok diyebiliriz. Gökçeada ve diger adalarda da azaldi. Su anda giderek azaliyor yalniz sularda bulaniklik var. Bu durum yagmurdan da parçalanan müsilajdan da kaynaklaniyor olabilir. Ondan tam emin degiliz. Önceden temmuz ayinin ortalarina dogru azalacagini tahmin etmistim, dedigim gibi de oldu."

Tatil için Istanbul'dan Lapseki'ye gelen Yusuf Arat, de önceleri müsilaj yogunlugundan denize giremedigini aktardi.

Yüzeyde müsilajin çok az miktarda oldugunu belirten Arat, "Insallah denizlerimiz daha temiz olur." dedi.

- "Denizin dibinde az da olsa var ama balik tutmaya engel olmuyor"

Kilitbahir mevkisinde balik avlayan Taylan Varolus, müsilajin bölgede daha önce çok etkili oldugunu ifade ederek, "Eskisi gibi degil. Belki de çalismalardan dolayi bu kadar azaldi. Gelip baligimizi tutuyoruz, denizimize giriyoruz. Tamamen bitmis degil ama umariz bu çalismalarla müsilaj bitecek, etkisini yitirecek, Marmara Denizi eski güzel günlerine kavusacak." diye konustu.

Emre Yakar ise müsilajin azalmasindan dolayi balik avlamaya geldigini anlatti.

Hafta sonlarinda veya bos zamanlarinda balik tutmak için sahile kostugunu dile getiren Yakar sunlari kaydetti:

"Baliga gelememek bizim için büyük bir sorundu. Su anda müsilaj denizde azalmis görülüyor, denizin dibinde az da olsa var ama balik tutmaya engel olmuyor. Su anda baliga geldigim için çok sevinçliyim. Insallah kisa sürede müsilajdan kurtuluruz, denizlerimiz daha temiz bir hale gelir."
Kaynak: AA