Etiyopya Basbakani, Tigray'dan Isteyerek Çekildiklerini Duyurdu

Etiyopya Basbakani Abiy Ahmed, ordunun, kuzeydeki isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesinin (TPLF) yeniden kontrolü sagladigi Tigray eyaletinden kontrollü olarak geri çekildigini söyledi.

Basbakan Ahmed, mecliste yaptigi konusmada, Kasim 2020'de baslatilan operasyonla amaçlarina ulastiklarini belirterek Etiyopya ordusunun isteyerek burayi bosalttigini dile getirdi.

Ahmed, "Ateskes ilan etmeden önce çok sayida istisare gerçeklestirdik. Etiyopya ordusunun çekilmesi 3 devriye halinde bir ayi askin süre içerisinde gerçeklesti. Herkesin duydugu gibi günler önce olmadi." ifadesini kullandi.

Tigray operasyonuyla Kuzey Komutanligindan çalinan silahlarin geri alindigini ve TPLF'nin toplumu bölme hedefinin bertaraf edildigini kaydeden Ahmed, örgütün üst düzey isimlerinin de yakalandigini aktardi.

Ahmed, hükümetin yeni amacinin yerinden olan kisileri ve mültecileri geri getirmek ve ülkenin gelecegi için baslatilan mega projelerini bitirmek oldugunu sözlerine ekledi.

- TPLF, ateskes için sart kostu

Öte yandan, TPLF sözcülerinden Getachew Reda, yaptigi açiklamada, ateskes için Eritre kuvvetleri ve Amhara milislerinin bölgeden çekilmesi, elektrik, telefon gibi hizmetlerin yeniden saglanmasi, insani yardim girisine izin verilmesi, Tigray'da seçilmis hükümetin taninmasi ve insan haklari ihlallerine karisanlarin yargilanmasi gerektigini kaydetti.

Etiyopya hükümeti, 28 Haziran'da, TPLF isyancilarinin ele geçirdigini ileri sürdügü Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan ettigini duyurmustu.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten isyanci TPLF güçlerinin, 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette 1,7 milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Birlesmis Milletler (BM), 8 Haziran'da Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmus ancak Etiyopya hükümeti bunu reddetmisti.

Kaynak: AA