Dogum Gününde Karaciger Nakledilen Agrili Tülin, Yeni Yasaminda Bir Yili Geride Birakti

Erzurum'da agabeyinden nakledilen karaciger uymayinca kadavradan ikinci nakil yapilan, sonrasinda gelisen kan ihtiyacini da doktorunun karsiladigi 17 yasindaki Tülin Demirtas, ameliyatinin birinci yilinda doktorlarina vefa ziyaretinde bulundu Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Egitim Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk: 'Nakil sonrasi acil trombosit kana ihtiyaç duyduk. O dönemde hastaneden ve çevreden bulamayinca bütün doktor ve personellerle kan tahlili yaptirdik. Tülin ile kan grubumuz ayniydi, kan verdim. Bu çok kayda deger bir sey degil, isimizi yaptik, kim olsa aynisini yapardi' Organ nakliyle sifa bulan Tülin Demirtas: 'Nakil sonrasi doktorlar yogun bakimda dogum günümü kutladi ve o geceyi unutamam. Nakil bekleyenler umudunu yitirmesin. Herkes bagis konusunda bilinçli davransin. Organlar toprak olacagina yeryüzündekilere umut olsun'

ILHAMI ERKILIÇ - Erzurum'da agabeyinden nakledilen karaciger uymayinca acil nakil gereken 17 yasindaki Agrili Tülin Demirtas, dogum gününde bagislanan karaciger ve nakli yapan doktorun kaniyla basladigi yeni yasaminda bir yili geride birakti.

Agrili 12. sinif ögrencisi Tülin Demirtas, bazi rahatsizliklari dolayisiyla yaklasik 3 yil önce Atatürk Üniversitesi Arastirma Hastanesine basvurdu.

Burada bir süre tedavi gören ve karacigerinde dogumsal hastaligi oldugu için nakil gereken Demirtas'a, karacigerini vermek için agabeyi Emrah Demirtas tetkik yaptirdi.

Hastanenin Organ Nakli Egitim Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk ve ekibi tarafindan geçen yil 10 Temmuz'da Demirtas'a, agabeyinin karacigeri nakledildi.

- Dogum gününde yeniden hayata gözlerini açti

Nakil sonrasi gelisen damar problemleri yüzünden Demirtas'a yeniden karaciger nakli gerekti ve acil karaciger bildiriminde bulunuldu. Beyin ölümü bildirimlerinin azaldigi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini döneminde hayata tutunmak için yogun bakimda karaciger bekleyen Demirtas'in yüzü, 15 Temmuz olan dogum gününde güldü.

Sivas'ta beyin ölümü gerçeklesen kisiden bagislanan karaciger, Öztürk tarafindan Demirtas'a dogum gününde basariyla nakledildi.

Nakil sonrasi acil trombosit kah ihtiyaci gelisince hasta için nakil merkezindeki tüm personelin kan grubuna bakildi. Hastasiyla kan grubu uyan Öztürk'ün kan bagisiyla Demirtas, hayata yeniden gözlerini açti.

Naklin birinci yilinda hastaneye gelen Demirtas ile kendisini hayata baglayan Prof. Dr. Öztürk'ün karsilasmasinda duygu dolu anlar yasandi.

- "Isimizi yaptik, kim olsa aynisini yapardi"

Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine, hastaligi çocukluk çaginda baslayan ve çesitli tedaviler gören Demirtas'in, hastanenin farkli bölümlerinden çok sayida ögretim üyesinin katkisiyla hayata yeniden tutundugunu söyledi.

Hastaligin ilerlemesiyle Tülin'e karaciger nakli gerektigini ifade eden Öztürk, söyle konustu:

"Ilk karaciger naklini canli vericinden yaptik, bir problem yasadik. Daha sonra tekrar nakil gerekti. Tülin dar bir zamanda ve Kovid-19'un çok fazla yaygin oldugu dönemde Sivas'tan bagisçi sayesinde hayata tutundu. Dogum gününde nakil oldu. Nakil sonrasi acil trombosit kana ihtiyaç duyduk. O dönemde hastaneden ve çevreden bulamayinca bütün doktor ve personellerle kan tahlili yaptirdik. Tülin ile kan grubumuz ayniydi, kan verdim. Bu çok kayda deger bir sey degil, isimizi yaptik, kim olsa aynisini yapardi. Hastanedeki ilgili tüm birimlerimizin gayretleriyle kizimiz sagligina kavustu."

Tülin Demirtas ise hastaliginin 4-5 yil öncesinden basladigini belirterek, nakil ve tedavi sürecinde çok zor günler geçirdigini anlatti.

Karacigerindeki kist nedeniyle hastanenin gastroenteroloji bölümünde tedavi gördügünü ve bir süre sonra cigerinin yüzde 70'inin iflas ettigini aktaran Demirtas, sunlari kaydetti:

"15 Temmuz olan dogum günümde ikinci nakli oldum. Hastaneden taburcu olup eve gittigimde karacigerin kadavradan çiktigini ögrendim. Organ bagisiyla hayata baglandim. Buradaki doktorlar harika, Türkiye'nin en iyi merkezinde nakil oldugum için çok mutluyum. Öztürk ve ekibi olmasaydi simdi bu konusmayi yapamazdim. Gerçekten ölüyordum ve bitik durumdaydim."

- Doktorlar yogun bakimda dogum gününü kutladi

Hastanenin çalisanlarina tesekkür eden Demirtas, "Nakil sonrasi doktorlar yogun bakimda dogum günümü kutladi ve o geceyi unutamam. Nakil bekleyenler umudunu yitirmesin. Herkes bagis konusunda bilinçli davransin. Organlar toprak olacagina yeryüzündekilere umut olsun. Bagisçi aile bilinçli olmasaydi bugün hayatta olmazdim." diye konustu.

Tülin'in babasi Turan Demirtas da kizinin organ nakliye sagligina kavustugunu hatirlatarak, "Abisinin karacigeri olmayinca kizim bitkisel hayata girdi, moralimiz çok bozuldu. Dr. Gürkan ve ekibi sayesinde kizima dogum gününde ikinci hayat verildi ve karaciger bulundu. Nakil sonrasi kizima acil kan lazimdi, onu da Allah razi olsun Gürkan Hocam verdi." ifadelerini kullandi.

Hastane imkanlarinin çok iyi oldugunu aktaran Demirtas, herkesin organ bagisiyla hayat kurtarmasini istedi.
Kaynak: AA