Diyarbakir'da 'Yüzde 100 Yerli Üretim, Yüzde 100 Milli Düsünce' Sempozyumu Yapildi

Diyarbakir’da Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu’na bagli Türkiye Gençlik Arastirma ve Gelistirme Agi tarafindan Dicle Üniversitesi’nde ’Yüzde 100 Yerli Üretim, Yüzde 100 Milli Düsünce’ sempozyumu düzenlendi.

Diyarbakir'da 'Yüzde 100 Yerli Üretim, Yüzde 100 Milli Düsünce' Sempozyumu Yapildi
Dicle Üniversitesi kongre merkezinde yapilan sempozyumda, 18-30 yas arasinda, Türkiye’nin 81 ilinden gelen gençlerin yerli üretim konusunda fikir edinmeleri ve mühendislik fakültesi bölümlerinde okuyan gençlerin uzay sanayi ve savunma sanayi alanlarinda faaliyet gösteren kuruluslarin çalismalari hakkinda bilgi sahibi olmalari amaçlanirken, sempozyuma Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, kurum müdürleri ve savunma sanayi kuruluslarinin yetkilileri katildi.



“Kültürel, sosyal, ekonomik ve teknolojik bagimsizligini saglamak durumundayiz”

Sempozyumun açilis konusmasini yapan Vali Münir Karaloglu, “Nasil ki köklerinden koparilmis bir agacin ayakta kalmasi mümkün degilse yerli ve milli olanla irtibati kesilmis milletlerin de ayakta kalmasi, geleceginin olmasi mümkün degildir. O bakimdan öz düsüncemizi, öz üretimimizi, öz degerlerimizi, öz fikri zenginligimizi çogaltmak durumundayiz. Bagimsizligimizi devam ettirebilmek için mutlaka kültürel, sosyal, ekonomik ve teknolojik bagimsizligini da saglamak durumundayiz. Yoksa bagimsizlik sadece kagit üzerinde kalir” dedi.



Türkiye son dönemde teknolojiye önemli yatirimlar yapiyor”

Vali Karaloglu, “Dünyada birçok ülkenin birçok toplumun bagimsiziz demesine ragmen bagimsizliklarinin kagit üzerinde kaldigi gibi. Türkiye’nin 81 vilayetinden gençlerin kadim sehirde Diyarbakir’da toplanarak bu konunun tezekkür edilmesi ülkemiz açisindan, ülkemizin gelecegi açisindan çok önemli oldugunu düsünüyorum. Türkiye son dönemde teknolojiye önemli yatirimlar yapiyor. Katma degeri yüksek ihracatimiz oransal olarak artsa da hala ihracat ettigimiz mallarin kilogram fiyatinin 1.5 dolarin altinda oldugu gerçegimiz var. Bunu gelismis ülkeler seviyesine çikartmamizin yolu milli düsünce, yüzde yüz milli üretim, yüzde 100 teknoloji hamlesiyle katma degeri yüksek ürünleri üretmekten geçer. Bunun için de AR-GE’ye, Inavosyon’a, markalasmaya çok önem vermemiz lazim. Gençlerimizin enerjisiyle is dünyamizin is dünyamizin tecrübesini bir araya getirdigimizde büyük bir sinerji olusacagina da inaniyoruz” diye konustu.



“Daha yasanabilir bir dünya için iyi insanlara ihtiyaç vardir”

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise, “Türkiye’nin daha yasanabilir bir dünya olusturulmasinda iyi insanlara ihtiyaç vardir. Bu sadece tek basina yetmiyor. Bunlari yapabilecek ekonomik özgürlüge de ekonomik bagimsizliga ulasmamiz gerekmektedir. Ekonomik bagimsizligin önemli asamalarindan bir tanesi de milli teknolojiye sahip olmaktir. Pandemi sürecinde de gördük ki eger siz ekonomik, teknolojik olarak bagimsizliginizi elde edemediginiz zaman sizin siparis verdiginiz ürünlere el koymaktadir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA