Cobotlar Çok Çesitli, Düsük Hacimli Üretime Olanak Sagliyor

Mitsubishi Electric EMEA Bölgesi Fabrika Otomasyon Sistemleri Servo/Motion Kontrol ve Robot Ürün Müdürü Oliver Giertz: 'Cobotlar, üretim süreçlerini hizli ve kolay bir sekilde yeniden yapilandirmak için gerekli esneklik ve yetenegi sagliyor'.

Mitsubishi Electric EMEA Bölgesi Fabrika Otomasyon Sistemleri Servo/Motion Kontrol ve Robot Ürün Müdürü Oliver Giertz, "Cobotlar, üretim süreçlerini hizli ve kolay bir sekilde yeniden yapilandirmak için gerekli esneklik ve yetenegi sagliyor." ifadelerini kullandi.

Mitsubishi Electric açiklamasina göre, çok çesitli, düsük hacimli yeni üretim modelinde cobotlar sayesinde müsterilerin ihtiyaçlarina özel ürünler üretilebilmesi ve isletme maliyetlerinin azaltilmasi mümkün oluyor.

Küresel ölçekte her geçen gün artan rekabet kosullarinda, üreticilerin ürünlerini müsteri taleplerine daha uygun hale getirerek kendilerini pazarda farklilastirmalari gerekirken, bu zorunluluk, siparis büyüklüklerinde azalmayi ve "çok çesitli, düsük hacimli üretim" modelini beraberinde getiriyor.

Kolaboratif robotlar yani cobotlar, üreticilerin daha küçük siparislerde daha fazla ürün çesitliligi talep eden müsteri gereksinimlerini etkili bir sekilde karsilayabilmelerine olanak taniyor ve üreticilere maksimum yatirim getirisi sagliyor.

Bu çerçevede kolaboratif robotlar, günümüzde esneklik ve kalitede artis saglarken isletme maliyetlerinin azaltilmasi konusunda üreticilere büyük katki sagliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Mitsubishi Electric EMEA Bölgesi Fabrika Otomasyon Sistemleri Servo/Motion Kontrol ve Robot Ürün Müdürü Oliver Giert, tekrarlayan görevleriyle az çesitli yüksek hacimli üretim sistemlerinde geleneksel endüstriyel robotlarin artan bir sekilde benimsendigini belirterek, bir üründen digerine geçmek için programlama ve yeniden yapilandirmanin üretkenligi etkileyebilecegi çok çesitli bir üretim ortaminda farkli düsünmenin zorunlu oldugunu aktardi.

Çok çesitli, düsük hacimli, HMLV/High Mix Low Volume olarak adlandirilan yeni üretim modelinde, bir vardiyada birden fazla üretim hatti arasinda geçislere ihtiyaç duyulabildiginin altini çizen Giert, sunlari kaydetti:

"Çesitlilik arttikça manuel isçilige duyulan ihtiyaç ve üretim maliyeti de yükseliyor. Ayni zamanda, bu üretim modelinde siparis büyüklükleri azaldikça üretim hatasi ihtimalinin de artmasindan dolayi daha siki kalite kontrol süreçleri gerekiyor ve farkli ürünler arasindaki geçis düzeyleri içinden çikilmasi zor durumlara yol açabiliyor. Tüm bu sorunlara yeni kolaboratif robotlar yani cobotlar yanit veriyor. Cobotlar, üretim süreçlerini hizli ve kolay bir sekilde yeniden yapilandirmak için gerekli esneklik ve yetenegi sagliyor."

- Cobotlar, kolay, tekrarlayan veya fiziksel olarak yorucu görevleri üstlenebiliyor

Açiklamada yer alan bilgiye göre, üretim hatlarinda çalisan operatörlere yardimci olmak için gelistirilen cobotlar, kolay, tekrarlayan veya fiziksel olarak yorucu görevleri üstlenebiliyor.

Bu sayede, üretimde tutarlilik ve güvenilirlik artarken insanlarin daha karmasik islere odaklanmasi için gerekli zaman saglaniyor.

Bir cobot, esnekligi sayesinde tutma ve yerlestirme islemlerinden makine desteklemeye kadar pek çok görevi hizla ögrenerek sürece adapte olabiliyor.

Cobotlarin baslica avantajlarindan biri, kolay programlanmalari sayesinde gelismis robotik programlama uzmanlarina ihtiyaç duyulmadan yeniden konuslandirma ve hizli kurulum imkani tanimalari olarak öne çikiyor.

Yapilandirma kolayligi ve hizini artirabilecek en yeni gelismelerden biri de manuel ögretme olarak dikkati çekerken, bu yöntemde bir cobot kolu, sadece istenen konuma hareket ettiriliyor ve bir dügmeye basilarak islem programina ekleniyor.

Bu teknoloji, karmasik programlamaya ihtiyaç duyulmadigi ve ayrica daha karmasik islemleri uygulamak için dokunmatik ekranli grafik ara yüzlerle de birlestirilebildigi anlamina geliyor.

- Kurulum ve yeniden konuslandirmayi hizlandirmak için dijital ikiz de kullanilabiliyor

Cobotlarin dijital bir kopyasi olan dijital ikiz sayesinde cobot etkilesiminin simülasyonu yapilarak konuslandirmadan önce istenen görevi güvenli ve öngörülebilir bir sekilde yerine getirebilmesi saglanabiliyor.

Bu programlama ve yeniden konuslandirma kolayligi, çok çesitli, düsük hacimli" üretime imkan taniyan temel özelliklerden biri ve isletme maliyetlerini azaltmanin anahtari oluyor.

Kurulum ve yeniden konuslandirmayi hizlandirmak için dijital ikiz de kullanilabiliyor. En yeni cobotlarin yüksek hassasiyeti, çok çesitli üretimde kalitenin iyilestirilmesine önemli bir katkida bulunuyor.

Üreticiler, "çok çesitli, düsük hacimli" üretim modeli sayesinde en küçük siparislerde bile müsterilerin ihtiyaçlarina özel ürünler üretebiliyor ve kendilerini rakiplerden farkli kilabiliyor.

Ayrica, üretimin farkli ürünler arasinda hizli bir geçisinin saglanmasi sayesinde pazardaki degisikliklere hizla yanit verebilmeleri saglaniyor. Bu yeni üretim otomasyonunda kilit bir oyuncu oldugunu kanitlayan cobotlar, üreticilere maksimum yatirim getirisi sunuyor.

Kaynak: AA