Uluslararasi Dini Yayincilar Derneginin Yönetim Kurulu Belirlendi

Uluslararasi Dini Yayincilar Birliginin Türkiye teskilatlanmasi olan dernegin ilk genel kurulunda, yönetim kuruluna Akdem, Insan, Ketebe, Erkam, Semerkand, Marmara Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Vakfi ve Istanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Yayinlari seçildi.

Dini yayincilik alaninda önde gelen yayinevlerinin uluslararasi tematik olusturmasi amaciyla kurulan Uluslararasi Dini Yayincilar Birliginin Türkiye teskilatlanmasinin ilk genel kurulu, Türkiye Yazarlar Birligi Istanbul Subesi'nde yapildi.

Dünya genelinde, Islam alaninda yayincilik faaliyeti yapanlarin karsilikli tecrübe paylasimi ve ortak projeler üretmesi adina kurulus çalismalari baslatilan birligin Türkiye yapilanmasinin hazirliklari tamamlandi.

Geçen yil aralik ayinda Türkiye teskilatlanmasina baslayan Insan, Erkam, Ketebe, Semerkand, Marmara Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Vakfi, Nar ve Akdem Yayinlari, uzun süredir yurt disinda dini yayincilik alaninda çalismalar yürüten yayincilarla görüsmeler gerçeklestirdi.

Birligin Türkiye yapilanmasi olarak Istanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut'un divan baskanligindaki 1. Olagan Genel Kurulunda dini yayinciligin dünyada yasadigi sorunlar ve çözümlerine dair yapilacak projeler üzerinde duruldu.

Alti aylik bir sürede bes kitada 33 ülkeden 50'yi askin yayinciyla görüsmelerin yapildigini ifade eden Marmara Üniversitesi Ilahiyat Vakfi Yayincilari yöneticisi ve dernegin kurucusu Fikret Arslan, uluslararasi yapilanma çalismalarina devem edildigini söyledi.

Arslan, Türkiye'de uluslararasi sivil toplum kuruluslarinin sayisinin az oldugunu, bu alanda tecrübeli isimlerle çok sayida istisare toplantilarinin yapildigini belirtti.

Uluslararasi Dini Yayincilar Dernegi Kurucu Baskani Dr. Muhammed Agirakça ise sektörün önemli sivil toplum kuruluslari bünyesinde gerçeklestirdikleri organizasyonlardan önemli tecrübeler edindiklerini, Islami yayinciligin uluslararasi gelisimi ve birlikte proje üretmesi için bu tecrübeleri yeni bir uluslararasi olusumla degerlendirmek istediklerini kaydetti.

Türkiye'de Islami yayinciligin yerel boyuttan uluslararasi boyuta tasinmasi için olusumun önemine dikkati çeken Agirakça, Türkiyeli yayincilarin artik web sitelerinin ve kataloglarinin farkli dillerde de hazirlandigini, kitap özetlerinin, yayin tanitim kataloglarinin ve yazarlarin artik dünya genelinde tanitildigini bildirdi.

Agirakça, dünya genelindeki fuarlarda Türkiye'deki Islami düsünce ve bilgi üretiminin farkli dillere tercüme edilmedigini, bunun en temel sebebinin dini yayincilik alanindaki Türkiyeli yayincilarin içlerine kapali bir yapida çalismalar yürütmesi olarak belirtti.

Türkiye'nin son 20 yilda dünya genelinde önemli bir siyasi aktör oldugunu ancak bunun kültür ve düsünce dünyasinda tam karsiliginin görülmediginin altini çizen Agirakça, bu tür açilimlarin devlet eliyle degil sivil olusumlarla saglanabilecegini dile getirdi.

Birligin Türkiye yapilanmasi olarak çalismalarina devam edecek Uluslararasi Dini Yayincilar Derneginin yönetim kuruluna Akdem, Insan, Ketebe, Erkam, Semerkand, Marmara Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Vakfi ve Istanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Yayinlari seçildi.
Kaynak: AA