Libya Basbakani Dibeybe, 24 Aralik Seçimleri Için Siyasi Diyalog Forumunu Taviz Vermeye Çagirdi

Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe, Libya Siyasi Diyalog Forumu'nu (LSDF) 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimlerin basarili olmasi için taviz vermeye çagirdi.

Dibeybe, Trablus'taki, Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu Basin Merkezi'nin açilisi sirasinda yaptigi konusmada, seçimlerle ilgili degerlendirmede bulundu.

Dibeybe, LSDF'ye, seçimlerin basarili olmasi için gerekli tüm tavizleri verme, ulusun yüksek çikarlarini kisisel ve bölgesel çikarlardan üstün tutma çagrisi yapti.

Hükümetin, mali kaynak tahsis ederek ve seçimler için gerekli hazirliklari yaparak komisyona destek verecegini vurgulayan Dibeybe, iktidarin seçimler yoluyla barisçil bir sekilde el degistirmesi ilkesinin desteklenmesini istedigini yineledi.

- Libya'da siyasi diyalog süreci

BM öncülügünde Libya krizine siyasi çözüm için baslatilan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020'deki ilk toplantisi sonucunda 24 Aralik'ta seçimlere gidilmesi karari çikmisti.

LSDF üyelerinin 5 Subat'ta Cenevre'de yaptigi oylama sonucunda da yil sonunda yapilmasi planlanan seçimlere kadar geçici Baskanlik Konseyi Baskanligina Muhammed el-Menfi, Basbakanliga da Abdulhamid Dibeybe seçilmisti.

Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren 2011 Subat Devrimi'nden bu yana iç savas ve siyasi krizlere sürüklenen Libya'da, Rusya, Birlesik Arap Emirlikleri, Misir ve Fransa'nin destekledigi darbeci Halife Hafter milislerinin ülkenin dogusunu kontrol etmesi nedeniyle istikrar ve güvenlik saglanamadi.

Kaynak: AA