Özbekistan'in Afganistan Sinirinda Rusya-Özbekistan Ortak Askeri Tatbikati Basladi

Özbekistan’in Afganistan sinirindaki Tirmiz poligonunda, Rusya-Özbekistan ortak askeri egitim tatbikati basladi.



Özbekistan Savunma Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, ülkenin Afganistan ile sinirindaki Tirmiz poligonunda Özbek silahli kuvvetleri ve Rusya Merkez Askeri Bölge komutanliginda görev yapan Rus askerlerinin katildigi Rusya-Özbekistan ortak tatbikati basladi.

Tatbikata katilan askerler, yasa disi yollarla ülkeye giren silahli çeteleri etkisiz hale getirme konusunu isleyecek. Özbekistan ve Rusya silahli kuvvetleri, tatbikat boyunca silahli çeteleri tespit ederek imha etmeye yönelik askeri komuta, manevra, savunma ve saldiri becerilerini sergileyecek, ayrica düsmanin saldirilarini püskürtecek.

Ülkede 10 Agustos’ta sona erecek ortak tatbikata, her iki ülkeden 1500 asker, 200 askeri araçla katiliyor. Tatbikata ayrica Kirgizistan'daki Rus askeri üssünde görev yapan Su-25 savas uçaklari ve askeri helikopterler destek verecek.

Rusya, 5-10 Agustos'ta da Afganistan’in diger komsusu olan Tacikistan ile Afganistan siniri yakininda ortak tatbikat düzenleyecek. Ülkenin güneyindeki Harbi-Maydon poligonunda gerçeklestirilecek tatbikata 1000'e yakin Rus askeri, 300'den fazla askeri araçla katilacak.

Afganistan’in kuzeyinde hükümet güçleri ile Taliban arasindaki çatismalarin artmasi ve Taliban’in Orta Asya ülkeleriyle olan sinirlarin önemli bir kismini ele geçirmesi üzerine, Afganistan ile sinirlarini pekistirme karari alan Özbekistan ve Tacikistan yönetimi, sinirda askeri tatbikatlar düzenliyor.

Afganistan'in Özbekistan ile 144 kilometre, Tacikistan ile ise 1344 kilometre ortak sinirlari bulunuyor.

Son dönemde Taliban’in saldirilarindan kaçan 1500’e yakin Afgan askeri ile 500’den fazla Afgan vatandasi Tacikistan’a, 100’den fazla Afgan askeri ise Özbekistan topraklarina siginmisti.???????

Kaynak: AA