Hong Kong'da Çin Marsini Yuhalayan Bir Kisi Gözaltina Alindi

Hong Kong'da, bir alisveris merkezinde 2020 Tokyo Olimpiyatlari'ni izleyenler arasinda Çin marsinin yuhalanmasi üzerine baslatilan sorusturmada bir kisi ulusal marsa hakaret ettigi süphesiyle gözaltina alindi.

Polis yetkililerinin Facebook'ta yaptigi açiklamada, 40 yasindaki adamin sömürge dönemi Hong Kong bayraklarini salladigi ve Çin marsini yuhaladigi, baskalarini da milli marsa hakaret etmeye çagirdigi belirtildi.

Polis, baska tutuklamalarin olabilecegini ve aktif bir sorusturmanin sürdügünü söyledi.

Ülke basininda çikan haberlere göre, 40 yasindaki adam kalabaligin içinde Hong Konglu eskrimci Edgar Cheung'un altin madalya kazandigi maçi izliyordu. Yuhalama, milli marsin çalindigi madalya töreninde basladi.

Hong Kong'da dün kalabalikta çekilen bir videoda, Olimpiyatlar'da Çin marsinin çalindigi sirada izleyiciler arasindan bazilarinin mars ile yuhalayarak alay ettigi, bazilarinin ise "Biz Hong Kong'uz" sloganlari attigi kaydedilmisti.

Hong Kong polisi, olaya iliskin sorusturma baslatildigini belirterek, alisveris merkezinin güvenlik kameralarindan toplanan görüntülerin incelendigini ifade etmisti.

Ulusal Mars Yasasi uyarinca Çin marsina hakaret etmekten suçlu bulunanlar, 3 yila kadar hapis ve 50 bin Hong Kong dolari para cezasina çarptirilabiliyor.

- Çin Milli Marsi için yasa çikarilmisti

Çin hükümeti, Kasim 2017’de ülkenin Milli Marsi'na hakaret ve asagilayici davranista bulunanlara 15 güne kadar gözalti, 1 yildan 3 yila kadar hapis, siyasi haklardan mahrumiyet cezalari verilebilmesini öngören yasa kabul etmisti.

Hong Kong ve Makau Özel Idari Bölgelerinde uygulanmasi kararlastirilan yasa, Hong Kong’da daha önce yabanci takimlarla yapilan futbol maçlarinda taraftarlarin Çin ulusal marsini yuhalamasi sonrasi çikarilmisti.

"Gönüllülerin Yürüyüsü" adli mars, 1949'da milli mars olarak kabul edilmisti.

- Hong Kong'da yürürlüge giren Ulusal Güvenlik Yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran 2020'de oy birligiyle kabul edilen yasa, Devlet Baskani Si Cinping tarafindan da imzalanmisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar yogun kitlelerce sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyor.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilirken; bu kapsamda yasaklanan suçlari isleyenlere 3 yildan müebbette kadar hapis cezasi verilebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA