Fransa'da Asi Karsitlari Bir Kez Daha Sokaga Indi

Fransa’da asi karsitlari, saglik karti kullanimi ve saglik çalisanlarinin zorunlu asilanmasini protesto etmek için üst üste 3. hafta sonu sokaklara dökülürken, baskent Paris’te düzenlenen protestolarda “Katil Macron”, “Macron istifa” ve “Özgürlük” sloganlari atildi.

Fransa'da Asi Karsitlari Bir Kez Daha Sokaga Indi


Fransa’da binlerce asi karsiti, saglik karti kullanimi ve saglik çalisanlarinin zorunlu asilanmasina yönelik yasa tasarilarini protesto etmek için bir kez daha sokaklara döküldü. Baskent Paris’in 4 farkli noktasinin yani sira ülke genelinde birçok kent ve kasabada gerçeklestirilen gösterilerde hükümetin asi politikalari protesto edildi. Marsilya, Lyon, Montpelier, Nantes ve Toulouse kentlerinde düzenlenen gösterilerde "Özgürlük" ve "Saglik kartina hayir" sloganlari atilirken, Paris sokaklari ise “Katil Macron”, “Macron istifa” ve “Özgürlük” sloganlari ile çinladi. Çesitli meslek kuruluslarinin yani sira Sari Yeleklilerin de gösterilere destek verdigi belirtildi.

Genis güvenlik önlemlerine ragmen 3 polis yaralandi

Paris sokaklarinda yaklasik 13 bin 500 kisinin gösterilere katildigi tahmin edilirken, geçtigimiz hafta Champs-Elysees’de polis ve göstericiler arasinda arbede çikmasi nedeniyle bugün yaklasik 3 bin polis memuru görevlendirildi. Çevik kuvvetler de göstericileri yetkili güzergahlarda tutmak için gün boyu yogun çaba sarf etti. Adi açiklanmayan bir polis sözcüsü, Paris’teki protestocularda 3 polis memurunun yaralandigini söyledi.



Asi karsiti gösteriler üst üste 3. hafta sonunda devam ediyor

Fransa’da asi karsitlari, saglik karti kullanimi ve saglik çalisanlarinin zorunlu asilanmasini protesto etmek için üst üste 3. hafta sonu sokaklara döküldü. Fransa Içisleri Bakanligi, geçtigimiz hafta ülke genelinde düzenlenen asi karsiti gösterilere 160 bin kisinin katildigini belirtmis, asi karsiti gösterileri düzenleyenler katilimci sayisinin Bakanligin verdigi sayinin 2 kati oldugunu öne sürmüstü.

Dün yayinlanan bir arastirmanin sonuçlarina göre, her 10 Fransiz’dan 4’ü asi karsiti protestolari destekliyor.

Ne olmustu?

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, asilanmanin saglik çalisanlarina zorunlu hale gelecegini ve saglik kartinin 21 Temmuz ve Agustos ayi itibari ile olmak üzere iki asamada günlük hayatta kullanilmaya baslayacagini duyurmustu. Saglik Bakani Olivier Veran da 15 Eylül’den itibaren asi vurulmayan saglik çalisanlarinin maaslarinin ödenmeyecegini ve islerine son verilebilecegini açiklamisti.

Kisinin negatif PCR test sonucunu veya asi sertifikasini kanitlayan saglik karti, 12 yasindan büyük her vatandas için 21 Temmuz’dan itibaren eglence ve kültür yerlerine girebilmek için zorunlu hale geldi. Vatandaslar, Agustos ayindan itibaren, kafeler, restoranlar, hastaneler, huzurevleri, uçaklar, trenler ve otobüslere erismek için ya negatif PCR test sonucunu ya da asi vurulduklarina dair asi kartini göstermek zorunda kalacak.
Kaynak: İHA