Edirne'de Gurbetçi Yogunlugu, Otellerde Yer Kalmadi

Avrupa’nin çesitli ülkelerinde yasayan ve yaz tatillerini memlekette geçirmek üzere yola çikan gurbetçiler, Kapikule Sinir Kapisi’ndan giris yaptiktan sonra Edirne’deki otellerde konakliyor. Salgin döneminde zor günler geçiren otelcilerin yüzü gurbetçilerle güldü.

Edirne'de Gurbetçi Yogunlugu, Otellerde Yer Kalmadi
Türkiye’ye giris yaptiklari gibi Edirne’de konaklayan ve gün boyu alisveris yapan gurbetçiler, kent ekonomisine katki sagliyor. Memleketlerine gitmek üzere yola çikan gurbetçilerin Türkiye’ye giriste ilk duraklari Edirne oluyor. Kilometrelerce yoldan gelen gurbetçiler, Edirne’de konaklamadan, alisverise kadar birçok sektöre can suyu oluyor.

Kovid-19 salginiyla mücadele sürecinde isleri durgun geçen ve neredeyse hiç siftah yapamayan esnaflarin yüzü gurbetçi sezonu ile gülmeye basladi.

Memleket hasretiyle yola çikan gurbetçilerin dinlenmek üzere Edirne’de konaklamalari otellerdeki doluluk oranlarini arttirdi.

“Bu yil gurbetçilerin gelisleri 3-4 kat artti”

Salgin nedeniyle geçen yil Avrupa’da yasayan gurbetçilerin gelislerinin seyrek kaldigini söyleyen

Türkiye Otelciler Birligi Edirne Temsilcisi ve otel isletmecisi Gökhan Balta, bu sene salginin etkilerinin hafiflemesi ile bu özlemlerini gidermek açisindan Kapikule üzerinden Edirne’ye gelislerin 3-4 kat arttigini ifade etti.



“Gurbetçilerin gelisleri hem ekonomiye hem de kültürel ve sosyal yasantiya yansidi”

Bu durumun Edirne’nin hem ekonomisine hem de sosyal ve kültürel yasantisina iyi bir derecede etki yarattigini dile getiren Balta, “Suan hala gelisler devam ediyor. Agustos’un 15’ine kadar Avrupa’da yasayan Türk vatandaslarin Türkiye’ye girisleri devam edecek. Ayni zamanda daha sonrasinda dönüsleri olacak. Hem giderken hem de gelirken otellerde konaklayip dinlenip yolculuklarina devam ediyorlar. Dönüste de son bir defa memleketimizde kalip sonrasinda yaklasik 2 bin kilometrelik kara yolculugu ile oradaki evlerine gidiyorlar. Dolayisiyla biz de bu kisa dönem içerisinde elimizden geldigi kadar misafirlerimizi rahat ettirmeye çalisiyoruz” seklinde konustu.



“Salgindan önce kaybedilen ekonomi tekrar kazanilacak”

Salgin boyunca bu süreçten en çok etkilenenlerden birisinin de konaklama sektörü olduguna deginen Balta, bu süreçte devlet destekleriyle ayakta kaldiklarini hatirlatti.

Sezonun açilmasi ve pandemi sartlarinin biraz daha hafiflemesinin ardindan serhat sehri Edirne’nin bu noktada yogun bir talep artisi ile karsilastigini aktaran Balta, “Kirkpinar’dan önce 15 Haziran’da baslayan talep artisinin Ekim- Kasim aylarina kadar devam edecegini düsünüyoruz. Bu da pandemi sürecinde kaybedilen ekonominin tekrardan kazanilmasini saglayacaktir. Bu noktada Edirne’deki tesisler olarak son derece memnun oldugumuzu söyleyebiliriz” dedi.



“Dinlenmek için mola verdik”

Almanya’dan Izmir’e gitmek üzere ailesiyle birlikte yola çikan Elisa Halat, dinlenmek için Edirne’deki otelde konakladiklarini ve biraz dolasip yola çikacaklarini söyledi.



“Edirne halki sicakkanli”

Almanya’dan Kayseri’ye dogru yola çikan Ibrahim Kabak, “Edirne’de konaklayip dinlenme firsatimiz oldu. Buradan Kayseri’ye gidecegiz. Edirne’de oteller güzel. Bizi dinlendiriyor. Halki da sicakkanli. Buradan bin kilometre yol gidecegiz” dedi.

“Her seyimizi Edirne’de götürüyoruz”

Almanya’da yasayan gurbetçilerden Hüseyin Çavdar, “Senelik izin için Edirne’ye geldik. 5 haftaligina geldik. Izin bitti yavas yavas geri dönüse geçecegiz. Hanim kislik hazirligi yapti. Her seyimizi Edirne’de götürüyoruz. Tatil iyi geçti. Denize gittik, köye gittik. Edirne’de restoranlarda yemek yedik. Giyimden gidaya birçok ihtiyacimizi buradan aldik” dedi.

“Otelde kalma vesilesiyle Edirne’yi gezme firsati buldum”

Almanya’dan gelen gurbetçilerden Servet Kayhan, “Asagi yukari her sene memleketimi ziyarete geliyorum. Sila yolunun eziyetlerini çekiyoruz. Yorgun oldugumuz için otelde kalma ihtiyaci hissettik. Kaldigim otel güzel ve hos. 1 gün kaldik. Simdi memleketimiz Konya’ya dogru yola çikacagiz. Otelde kalma vesilesiyle Edirne’yi gezme firsati buldum. Aksam gezmeme ragmen Edirne’de tarihi eserleri ve Selimiye Camii’ni gördük. Çok begendim. Edirne’yi daha detayli sekilde gezmek isterim. Onun için de bir gün ayiracagimi belirtmek istiyorum. Edirne çok güzel insanlari cana yakin, esnaflarla sohbet etme firsati buldum. Çok memnun kaldim. Tüm gurbetçi hemsehrilerime tavsiye ederim. Gurbetten gelirken Edirne’ye ugrasinlar gezsinler, esnafiyla muhabbet etsinler, insanlariyla diyalog içerisine girsinler. Ben çok memnun kaldim. Çok tesekkür ederim. Buradan Edirne halkina da sevgilerimi sunuyorum” seklinde konustu.

“Edirne’de yemek yedik, alisveris yaptik”

Almanya’dan gelen gurbetçi Erdal Atasay, “Türkiye’ye giris yaptik. Otelde konaklayip dinlendik. Gece biraz dolastik. Simdi de yola çikmadan önce alisveris yapip gezecegiz. Edirne gerçekten güzel bir yer. Tarihi eserleri güzel. Edirne’de yemek yedik, alisveris yaptik. Çocuklarla çay bahçelerine gittik. Salgindan dolayi geçen sene gelememistik. Bazi sikintilar vardi. Bu sene kendimizi buraya zor attik” dedi.

“Edirne’de otelde konakladik dinlendik”

Almanya’dan yola çikan gurbetçi Hülya Biçkici, “Istikametimiz Çanakkale ama Edirne’de otelde konakladik dinlendik. 1 gece kaldik. Tarihi yerleri ve çarsiyi gezip alisveris yapacagiz. Sonra da yola devam edecegiz. Geçen yil salgin nedeniyle gelemedik. Çok gelen ve çok da dönen var yogunluk yasaniyor. Yollar güzeldi rahat geldik. Geçen seneye göre gelisler daha yogun” dedi.

Almanya’dan yola çikan Sohre Atasay, “Otelde konaklayip dinlendik. Normalde her sene geliyoruz. Geçen sene gelemedik. Otelden memnun kaldik güzeldi. Edirne’de tarihi noktalari dolasip alisveris yapmayi düsünüyoruz” dedi.

Bulgaristan Gümrük Kapisi’nda sikintilar yasadiklarini aktaran Mehmet Sert, “Fransa’da yasiyoruz. Konyaliyiz. Tatil için yola çiktik. Edirne’ye geldik. Otelde konaklayip yorgunlugumuzu attik. Simdi de Edirne’de küçük bir tur yapip yolculuga devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA