Adaçayi Hasadi Basladi

Kütahya’nin adaçayi üretim merkezi haline gelen Hisarcik ilçesine bagli Karbasan köyünde adaçayi hasadina baslandi.

Adaçayi Hasadi Basladi
Kütahya’nin Karbasan köyünde adaçayi hasadina baslandi. Karbasan köyünde 61 ailenin adaçayi üretim isiyle ugrastigini söyleyen Köy Muhtari Mehmet Bilkaya, ”Köyümüzde 2021 yili adaçayi hasadina basladik. Yaklasik 300 dönüme yakin adaçayi ekim alanlarindan bu sene 70 ton adaçayi üretimi hedefliyoruz. Insallah hedefimize ulasiriz. Köyümüz su anda Kütahya’nin adaçayi üretim merkezi haline gelmistir. Köyümüzde toplam 61 aile adaçayi üretim isiyle ugrasmakta ve geçimini adaçayindan saglamaktadir. Devletimizden bizlere fide destegini arttirmasini ve köyümüzün aromatik bitki yetistiriciligi merkezi haline getirilmesini istiyoruz” dedi.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Hisarcik Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Yusuf Çaliskan, “Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüzün 2016-2019 yillari arasinda yapmis oldugu projelerle Karbasan köyümüzde 53 çiftçimize adaçayi fidesi dagitarak 100 dekar alanda adaçayi üretimine baslandi. 2019 yilinda Orköy Projesiyle 8 çiftçimize 40 dekar arazide adaçayi üretimi devam etti. Çaliskan köylüler devletimizin verdigi adaçayi fidelerine sahip çikarak aile ekonomisine katki saglamaya basladilar. Yillar itibariyla pazar olusmaya basladi.

Su an Karbasan köyümüz Kütahya ili ve Türkiye genelinde adaçayi merkezi haline geldi. Ben öncelikle çiftçilerimize, devletimizin vermis oldugu adaçayi fidelerine sahip çikip aile ekonomilerine katki saglamalarindan dolayi tesekkür ediyorum. Kütahya ve Hisarcik Tarim ve Orman Müdürlüklerinin konunun takipçisi olduklarini biliyoruz. Bu nedenle Karbasan köyümüzde aromatik bitkilerle ilgili çalismalara devam etmelerini talep ediyoruz. Karbasan köyünde daha farki ürünlerin bahçelerinin kurularak hem köyümüze, hem Kütahya’ya, hem de ülkemiz aromatik bitkilerine katki saglayan bir köy haline gelmesini istiyoruz. Biz de Hisarcik Tarimsal Kalkinma Kooperatifi olarak üretilen ürünleri filiz seklinde paketleyip raflarda satilacak hale getirdik. Bununla ilgili çalismalarimiz çerçevesinde Hisarcik Tarimsal Kalkinma Kooperatifi adi altinda patentini ve tescilini aldigimiz ismimizle Allah nasip ederse bu yilki hasat yeni ürünümüzle raflarda yerini alacaktir. Tarimsal Kalkinma Kooperatifi olarak gerekli izinleri alip, paketlemeyle ilgili çalismalarimizi yaptik” dedi.



“Adaçayi yagi çikarma çalismalarina da baslayacagiz”

Kütahya Valiligi ve Hisarcik Kaymakamliginin destekleriyle temin ettikleri distilasyon makinesiyle adaçayi yagi çikarma çalismalarina da baslayacaklarini söyleyen Baskan Yusuf Çaliskan,” Karbasan köyünde üretilen endemik ve aromatik bitkilerle ilgili yagi çikarilacak ürünlerin yagini çikartmak, paketlenecek ürünleri paketleyerek raflarda yerini alacak hale getirecegiz. Yaptigimiz bir çalismayla Kütahya’nin degerleri ve renklerini birlestirerek, üzerinde Kütahya’nin degerler görseliyle renkleri olan koyu ve açik mavi görsellerin bulundugu Hisarcik Tarimsal Kalkinma Kooperatifi adi altinda Karbasan köyünde üretilen ürünleri raflarimiza koymaya baslayacagiz. Karbasan köyümüzdeki çalismalara destek veren köy muhtarimiza ve ürünlerine sahip çikan çiftçilerimize ayri ayri tesekkür ediyorum. Ülkemiz ekonomisine katki saglayacagini umut ederek, bu üretimimize Tarim Orman Il ve Ilçe Müdürlüklerimizin yapacagi projelerle Karbasan köyümüzü Türkiye’de bir marka haline getirmeyi planliyoruz. Bugüne kadar bizlere verdikleri desteklerden dolayi Kütahya Valiligine, Il ve Ilçe Tarim Orman Müdürlüklerimize tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA