Uludag Ihracatçi Birliklerinden Haziranda 2,5 Milyar Dolarlik Ihracat

UIB Koordinatör Baskani Baran Çelik: 'Yilin ilk yarisinda rekor ihracat seviyesine ulastik. Umarim diger yarisi da bu rekorun üzerine koyacagimiz bir dönem olur'

Uludag Ihracatçi Birlikleri (UIB), haziranda 2 milyar 501 milyon 606 bin dolarlik ihracata imza atti.

Uludag Ihracatçi Birliklerinden yapilan açiklamaya göre, en fazla ihracati UIB bünyesindeki Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birligi (OIB) gerçeklestirdi. OIB, haziranda, geçen yilin ayni ayina göre yüzde 13,1'lik artisla 1 milyar 995 milyon dolarlik ihracat yapti.

Haziranda Uludag Tekstil Ihracatçilari Birligi (UTIB) de ihracatini yaklasik yüzde 51 artirarak 120 milyon dolar seviyesine yükseltti.

Uludag Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birliginin (UHKIB) geçen ayki dis satimi ise yüzde 31,6 artisla 89 milyon 457 bin dolar olarak kayitlara geçti.

Geçen ay Uludag Meyve Sebze Mamulleri Ihracatçilari Birliginin (UMSMIB) dis satimi yüzde 75,7 artisla 22 milyon 582 bin dolar oldu.

Uludag Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birliginin (UYMSIB) ihracati haziranda 30 milyon 925 bin dolara ulasirken, UIB üzerinden ihracat kaydi yapilan ve "diger" basligi altinda listelenen sektörlerin ihracati ise 242,8 milyon dolar olarak açiklandi.

Açiklamada görüslerine yer verilen UIB Koordinatör Baskani Baran Çelik, 2020'nin tamamen salginla mücadele etme ve ekonomilerin bu durumdan en az hasarla çikma dönemi oldugunu bildirdi.

Çelik, 2021'in ilk yarisinin toparlanma dönemi olacagini, salginin kontrol altina alinmasi ve asi uygulamalarinin yayginlasmasiyla yilin ikinci yarisinda iyilesmeler görebileceklerini daha önce belirttiklerini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Açiklanan haziran ihracat rakamlari, yilin ilk yarisi itibariyla hepimizi mutlu etmis, gelecek adina daha da umutlanmamizi saglamistir. Yilin ilk yarisinda rekor ihracat seviyesine ulastik. Umarim diger yarisi da bu rekorun üzerine koyacagimiz bir dönem olur. Ihracatçilarimiz tüm zorluklara ragmen büyük fedakarlikla üretmeye ve basarmaya devam ediyor. Salginin neticesinde küresel bir krizin yasandigi ve rekabet kosullarinin zorlastigi böyle bir dönemde bu basariyi göstermek çok önemlidir. Ancak sürdürülebilir bir ekonomi ve daha büyük basarilar için ihracat odakli üretim stratejisinden ve yüksek katma degerli üretimden asla vazgeçmemeliyiz. Bu vesileyle, yil sonunda 200 milyar dolar sinirini asma hedefine emin adimlarla ilerledigimiz bu döneme katki sunan tüm ihracatçilarimiza tesekkür ederim."
Kaynak: AA