Türkiye'nin Koronavirüsle Mücadelesinde Son 24 Saatte Yasananlar

Kovid19'la mücadele kapsaminda uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz asi miktari saat 23.01 itibariyla 51 milyon 918 bin 883'e ulasti Türkiye'de son 24 saatte 223 bin 782 Kovid19 testi yapildi, 4 bin 891 kisinin testi pozitif çikti, 55 kisi hayatini kaybetti Agir hasta sayisi 697 oldu, 5 bin 352 kisinin Kovid19 tedavisi veya karantinasinin sona ermesiyle iyilesen sayisi 5 milyon 305 bin 856'ya yükseldi

Kovid-19'la mücadele kapsaminda uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz asi miktari saat 23.01 itibariyla 51 milyon 918 bin 883'e ulasti.

Saglik Bakanliginin "covid19asi.saglik.gov.tr" adresinde yer alan anlik verilere göre, 1 Temmuz saat 23.01 itibariyla uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz asi sayisi 51 milyon 918 bin 883 olarak gerçeklesti.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylasildi.

Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 223 bin 782 Kovid-19 testi yapildi, 4 bin 891 kisinin testi pozitif çikti, 55 kisi hayatini kaybetti, hasta sayisi ise 461 olarak kayitlarda yer aldi.

Agir hasta sayisi 697 oldu, 5 bin 352 kisinin Kovid-19 tedavisi veya karantinasinin sona ermesiyle iyilesen sayisi 5 milyon 305 bin 856'ya yükseldi.

Test sayisi 61 milyon 236 bin 294'e ulasti, vaka sayisi 5 milyon 435 bin 831, vefat sayisi da 49 bin 829 oldu.

Haftalik verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre orani yüzde 3,7, yatak doluluk orani yüzde 52,4, eriskin yogun bakim doluluk orani yüzde 61,5, ventilatör doluluk orani yüzde 28,1, ortalama temasli tespit süresi 8 saat ve filyasyon orani yüzde 99,9 olarak kayda geçti.

- "Yakinda kendi asimizi da devreye aliyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan, Sakarya Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hizmet Binasi, Akçay Baraji Alternatif Içme Suyu ve Hidroelektrik Santrali, Karasu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yapimi tamamlanan diger projelerin açilis töreninde konustu.

Erdogan, "Salgin döneminde sizler de sahit oldunuz. Birakiniz geri kalmis veya gelismekte olan ülkeleri gelismis ülkeler bile salginin yol açtigi sonuçlar karsisinda çaresiz kalirken, biz Türkiye'yi sagliktan gida ve kamu güvenligine kadar her alanda en ileriye tasidik. Bugün Avrupa'nin en gelismis ülkeleri dahi su asilar var ya asilar, bu asilari ücretle yapiyorlar. 50 sterlin, 100 avro, bu sekilde para alarak yapiyorlar." dedi.

Asilama çalismalarinin da hizla devam ettigini dile getiren Erdogan, söyle devam etti:

"Insallah yakinda kendi asimizi da devreye aliyoruz. Artik 18 yasin üzerindeki herkese asi yapabilecek kapasiteye ulastik. Vatandaslarimdan bir an önce asilarini olarak, kendilerini ve ülkemizi bu salgin tehdidine karsi korumaya almalarini bekliyorum."

- "Ilk zamanlar asidan bir ürkme vardi ama simdi bu ortadan artik kalkti"

Erdogan, Kütüphane Söylesileri'nin üçüncüsünde Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi'nde doktora ögrencileriyle bir araya geldi.

Bir doktora ögrencisinin TURKOVAC asisinin koruyuculugunun diger asilar gibi yüksek düzeyde olup olmayacagi ve asinin yaygin kullaniminin ne zaman baslayacagina iliskin sorusuna Erdogan, TURKOVAC'in kendileri için önemli bir sinav olacagina dikkati çekti.

Erdogan, söyle devam etti:

"Hedefimiz eylül-ekim gibi netice almak. Biliyorsunuz bazi üniversitelerimizin bu konuda çalismalari var, ayni sekilde TÜBITAK'in bu isi takibi söz konusu. Kararliyiz ve eylül-ekim gibi de artik buradan bir netice alalim istiyoruz. Tabii hocalarimizin bu konudaki iddialari, siyasetçi olarak bizi de ümitlendiriyor. Biz de bize düsen neyse biz bunlarin hepsini yapmaya yöneticiler olarak kararliyiz diyoruz. Bütün laboratuvar çalismalari devam ediyor."

Bu konuda deneylerin de yogun bir sekilde devam ettigini ve her kabine toplantisinda ilgili bakanlardan bunlarin bilgilerini, neticelerini aldiklarini anlatan Erdogan, ulasilan asilama sayisinin asiya olan güvenin arttigini göstermesi bakimindan çok önemli oldugunu söyledi.

Erdogan, "Ilk zamanlar asidan bir ürkme vardi, asiya yaklasim sikintiliydi ama simdi bu ortadan artik kalkti. Yogun bir sekilde yas seviyesini de düsürüyoruz." dedi.

- "Pandemiyi hayatimizdan silebilmek için toplumsal bagisiklik hedefimize ulasmak zorundayiz"

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Sakarya'daki toplu açilis töreninde yaptigi konusmada, sagliga yapilan yatirimlarin, güçlü altyapinin ve fedakarca çalisan saglikçilarin sayesinde salginla mücadelenin birçok ülkeden daha etkili yürütüldügünü belirtti.

Koca, "Pandemiyi gündemimizden çikarmayi hedefledigimiz bu günlerde hemsirelerimiz, doktorlarimiz, saglik çalisanlarimiz insan üstü gayretle çaba harcamakta ve asilamada dünya rekorlari kirmaktadir." dedi.

Vatandaslarin teveccühünden de memnun olduklarini ifade eden Koca, sunlari söyledi:

"Ancak pandemiyi hayatimizdan silebilmek için toplumsal bagisiklik hedefimize ulasmak zorundayiz. Tüm vatandaslarimizin bu suurla hareket etmesini diliyorum. Her ferdi en az bir doz asi olmus bir ülke olarak Kurban Bayrami'na girmek istiyoruz. O zaman bu Kurban Bayrami, bu hastaligi hayatimizdan silen bir bayram olacaktir. Bu vesileyle pandemide canla basla çalisan, yogun asilama programinda emek veren tüm saglik çalisanlarimiza, onlarin bu emeklerine asilarini olarak ve tedbirlere uyarak karsilik veren vatandaslarimiza bir kez daha tesekkür etmek istiyorum."

- "Türkiye'de de eksiksiz uygulaniyor"

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Çiragan Sarayi'nda, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Google Türkiye'nin is birligi protokolü imza töreninin ardindan basin mensuplarinin sorularini cevapladi.

Ersoy, Türkiye'ye yurt disindan gelen ziyaretçilerin tamaminda negatif test sonucu sarti arandigini belirterek "En az 2 tane asisini tamamlamis olma sarti araniyor veya son 6 ay içinde hastaligi geçirmis olduguna dair belge sartlari araniyor. Yani Avrupa Birligi'nin kurallarina uygun bir sekilde dünyanin birçok ülkesinde uygulanan kurallar, Türkiye'de de eksiksiz uygulaniyor." dedi.
Kaynak: AA