Terk Edilen 150 Yillik Ahsap Ev, Çiçeklendirilerek Hayata Döndürüldü

Kocaeli’nin tarihi Sarayli Köyü’nde 21 yil önce terk edilen ve harabeye dönen 150 yillik ahsap ev, pencerelerindeki renkli ve bakimli çiçekleriyle dikkat çekiyor. Köydeki tek islemeli ahsap oyma tavana sahip iki katli ev, fotograf tutkunlarinin da ugrak noktasi oluyor.

Terk Edilen 150 Yillik Ahsap Ev, Çiçeklendirilerek Hayata Döndürüldü
Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde bulunan Sarayli Köyü, geleneksel 19. yüzyil evleriyle özgün yapisini koruyor. 61 tescilli ev bulunan köy, tarihe taniklik eden konaklari ve yasayan Osmanli evleriyle yerli turistlerin ilgisini çekiyor. Köyün meydaninda bulunan terk edilmis, yillar içinde bakimsizlik sebebiyle harabeye dönmüs 150 yillik ahsap ev ise pencerelerindeki renkli çiçekleriyle dikkat çekiyor. Iki katli ahsap evin pencerelerine asilan renk renk sardunyalar hos bir görüntü olustururken, evin ahsap oyma tavani da görenler tarafindan büyük ilgi topluyor. 1999 depreminden sonra terk edilen ev ile köyde yasayan Merih Günay ilgileniyor. Ahsap evin pencerelerini rengarenk sardunyalar ile renklendiren Günay, ayni zamanda evde ufak çapli tamirat isleri de yapiyor.

"Depremden önce yasam vardi"

Sarayli Köyü’nün Osmanli evlerini yasatan bir köy oldugunu ifade eden muhtar Abdulkadir Aktas, "61 tescilli evimiz var, Sit alani zaten burasi. Köyün meydaninda bulunan bu evde çok eski degil ama depremden önce burada yasam vardi. Deprem olunca buradaki aile tasindi, haliyle bu evde yasayan kalmadi. Bu ev koruma altinda, dokunulmuyor, aslina uygun da onarilmiyor. Bekliyoruz ki devlet yapsin, mal sahibi de yapmiyor. Burasi 150 yilik bir ev. 30 yil önce yasam vardi. Harabe olunca insanlar tasindi" dedi.



Bu tavandan baska yok

Evin tavaninin, Osmanli döneminden kalma oldugunu ifade eden Aktas, "Kim tarafindan yapildigi bilinmiyor. Tavanda hep Osmanli figürleri kullanilmis. Biz bildik bileli bu tavan hep vardi. Bu köyde baska böyle tavan yok. Merih diye bir arkadasimiz var. Kendisi yurt disindan gelmisti. Bu evle o ilgileniyor, mülk sahipleri ilgilenmiyor. Merih bu isleri seviyor. Çiçekleri kisin içeri, yazin disariya aliyor. Yeni gelinler bu evi arka fon olarak kullanip fotograf çektiriyorlar. Evin ahsap olmasi çok ilgi çekiyor. Pandemiden önce turlar gelirdi köyümüze, onlarin da ilgisi olurdu" diye konustu.



"Ev sürekli gözümüzün önünde ama çok bakimsiz"

Ev ile ilgilenen Merih Günay da, "Bu ev benim degil, köylümün evi. Evi biraz bakimsiz gördüm, bazi çalismalar yaptim. Bu ev sürekli gözümüzün önünde ama çok bakimsiz. ‘Bir sey yapabilirim?’ diye düsünürken hiç çiçek görmedim. Baska camlarda da yoktu. Biraz güzellestireyim dedim. Birkaç sardunya kasasini entegre ettim" seklinde konustu.

Kaynak: İHA