Tekirdag'da Restorasyonu Tamamlanan 600 Yillik Güzelköy Camisi Ibadete Açilacak

Il Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacioglu:'Cami ile yanindaki çesme, hamam, misafirhane ve mezarliklar da elden geçirildi. Restorasyon ve etrafindaki düzenlemeyle caminin çok önemli bir ugrak yer olacagini düsünüyoruz'

MESUT KARADUMAN - Tekirdag'da 14. yüzyilda yaptirilan ve restorasyonu Büyüksehir Belediyesince tamamlanan Osmanli yapisi Güzelköy Camisi'nin ibadete açilmasi için gün sayiliyor.

Tekirdag Büyüksehir Belediyesi Imar ve Sehircilik Dairesi Baskanliginin "Miras Atölyesi II Projesi" kapsaminda restorasyonuna 2019'da baslanan cami için 2 milyon 400 bin lira harcandi.

Sarköy ilçesinin Güzelköy Mahallesi'nde bulunan ve restorasyonu tamamlanan cami 9 Temmuz'da cuma namaziyla ibadete açilacak.

Tekirdag Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Albayrak, AA muhabirine, Tekirdag'da Osmanli medeniyetinin tüm izlerini görmenin mümkün oldugunu söyledi.

Miras Atölyesi proje çalismalarinin tüm hiziyla devam ettigini belirten Albayrak, "Sehrimizin kültürel mirasini en çok yansitan yapilardan Güzelköy Camisi'nin restorasyon çalismalarini tamamladik. Belediyemiz bundan sonra da tarihine sahip çikmaya, tarihi ve kültürel degerlerimizi gün yüzüne çikarmaya devam edecektir." dedi.

Albayrak, Güzelköy Camisi'nin ilk insa tarihiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmadigina isaret ederek, "Ancak ilk döneminin 14. yüzyila yani Trakya'nin fetih dönemine dayandigi düsünülmektedir. Bölgede farkli dönemlerde gerçeklesen depremlerde cami yapisinin tamamina yakininin yok oldugu, 1912 depreminden sonra köylüler tarafindan yeniden insa edildigi bilinmektedir." diye konustu.

- "Osmanli ve Rum kültürünü bir arada görebilirsiniz"

Il Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacioglu ise Güzelköy'ün Osmanli'nin Balkanlar'da yaptigi ilk cami kabul edilebilecegini dile getirdi.

Güzelköy Camisi'nin, Osmanli'nin Rumeli'yi fethettigi ilk yillarin çok önemli eserleri arasinda yer aldigini vurgulayan Hacioglu, söyle devam etti:

"Tekirdag 1357 yilinda fethedildikten sonra Edirne'ye dogru fetih hizlanmistir. Güzelköy Camisi'nin kesin tarihi belli olmamakla birlikte 1400'lü yillarin basinda yaptirildigi tahmin ediliyor. 1700'lü yillarda büyük bir restorasyon gördü. Son olarak da Büyüksehir Belediyesinin restorasyonu tamamlandi ve gelecek hafta ibadete açilacak. Cami ile yanindaki çesme, hamam, misafirhane ve mezarliklar da elden geçirildi."

Hacioglu, Güzelköy'ün kendine has özellikleri bulunduguna dikkati çekerek, "Fetih ile Anadolu'dan gelen Türklerin yerlestirildigi bir yer. Güzelköy'e gelenler Rum kültürünün yansidigi evler ile Osmanli kültürünün yansidigi evleri görme sansina sahip oluyor. Restorasyon ve etrafindaki düzenlemeyle caminin çok önemli bir ugrak yer olacagini düsünüyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA