Süt Üretiminde Türkiye'de 9. Sirada Olan Aksaray'da Kadin Üreticilere Hijyen Egitimi

Nüfusunun yüzde 80’inin tarim ve hayvanciliktan geçimini sagladigi Aksaray’da egitim alarak üretime devam eden üreticiler tarim ve hayvanciligin gelismesine, üretimin ve beraberinde kalitenin artirilmasina katki sagliyor.

Süt Üretiminde Türkiye'de 9. Sirada Olan Aksaray'da Kadin Üreticilere Hijyen Egitimi
Gülük bin 200 ton süt üretimi ile Türkiye’de 9. sirada yer alan Aksaray’da sektörün gelistirilmesi, üreticilerin bilinçlendirilerek daha verimli ve daha kaliteli ürün elde etmesi ve hem ülke ekonomisinin hem de üretici ekonomisinin güçlendirilmesi amaciyla çesitli alanlarda egitimler veriliyor. Bu egitimler kapsaminda Aksaray’in merkeze bagli Çimeli Yeni Köyde hayvancilikla ugrasan kadin üreticilere yönelik hijyen egitimi gerçeklestirildi.

Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri tarafindan verilen egitimlerde kadin üreticiler bir hafta boyunca egitim aldi. Egitimlerinin ardindan sinava tabi tutulan kadin üreticilere sertifikalari da verildi.

“Amacimiz çiftçilerimizi dogdugu yerde doyurmak”

Süt üretiminde Aksaray’i çok önemli bir yerde oldugunu belirten Tarim ve Orman Müdürü Bülent Saklav, “Süt hijyeni kursu düzenledik. 17 bayan kursiyerimiz yaklasik 1 hafta kurs gördüler ve daha sonra basarili olanlara belgelerini verdik. Bilindigi üzere müdürlügümüz bakanligimizin ve valimizin talimatlari dogrultusunda çiftçilerimizi ürettigi ürünlere deger katmak amaciyla hem proje hem destek yapiyor. Süt üretiminde de Aksaray’imiz çok önemli bir yerde. Bin 200 ton günlük süt üretimi ile Türkiye’de 9. siradayiz. Bunun yaninda hijyenik ve kaliteli süt üretiyoruz. Sütümüze deger katmak amaciyla bu kurslarimiz devam ediyor. Önemli olan burada çiftçilerimizi dogdugu yerde doyurmak. Bu amaçla kurslarimizin devamini saglayacagiz. Burada ögrendikleri bilgilerle isletmelerinde uygulayacaklar ve kaliteli ve hijyenik süt üretecekler. Aksaray’imiz süt üretiminde çok iyi oldugundan insallah çalismalarimiz bu yönde devam edecek” dedi.

“Süt üretimi bakimindan en önemli gündem basliklarindan bir tanesi”

Her sektörde oldugu gibi tarim ve hayvancilikta da egitimin önemine deginen ISKUR Müdürü Mahmut Akkus, “1 haftalik bir sürenin ardindan 17 kursiyerimize özellikle Türkiye’de süt üretiminde ilk 10 il arasinda yer alan Aksaray’imizda çiftçilerimizin ve hayvancilikla ugrasan vatandaslarimizin bilinçlendirilmesi önemli. Bu anlamda tarim il müdürlügümüz önemli bir çalismaya imza atiyor. Gerek süt üretimi, gerek süt hijyeni konulari aslinda süt üretimi bakimindan en önemli gündem basliklarindan bir tanesi. Bu yönüyle biz kursiyerlerimize tesekkür ediyoruz. Cumhurbaskanimizin da talimatlari kirsal alandaki kadinlarimizin dezavantajli grupta olan kadin ve gençlerimizin istihdam edilebilirliklerinin artirilmasi yönüyle bu kurs bu anlamda önemli” diye konustu

“Yanlis bildigimiz dogrulari ögrendik”

Köyde üreticilik yapan 23 yasindaki Fatma Apaydin, “Süt üretimi ve hayvanlarla ilgili egitim aldik. Hayvanlari nasil yetistirecegimizi ögrendik, hijyenini, bakimini, temizligini. Hayvan bakiminda neler yapacagimizi ögrendik. Çok faydali oldu gerçekten bilmediklerimizi ögrendik” derken bir diger üretici Döndü Akçay (36) ise, “Bize bilmedigimizi ögrettiler. Yanlis bildigimiz dogrulari ögrendik. Daha iyi oldu egitim alinca, daha da hijyenik oldu” ifadelerini kullandi.

Egitimlerin ardindan kursiyer kadin üreticilere sertifikalari verildi.

Kaynak: İHA