Samsun'da Karaciger Nakliyle Yeniden Hayata Tutunan 3 Hasta 'Ikinci Bahar'larini Yasamaya Basladi

OMÜ Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi bünyesindeki Karaciger Nakil Merkezinde karaciger nakledilen hastalarin hayatlarinda yeni bir sayfa açildi Karaciger Nakil Merkezi Sorumlusu Dr. Ögretim Üyesi Oguzhan Özsay: 'Karaciger yetmezliginin son dönemini yasayan hastalar için tek seçenek nakildir. Nakil, karaciger yetmezligi nedeniyle yasam süresi bir yilin altinda olan hastalara yapilmaktadir'

MEHMET KUMCAGIZ - Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi bünyesindeki Karaciger Nakil Merkezinde gerçeklestirilen 3 nakil, hastalari yasama bagladi.

Nakil Merkezi Sorumlusu Dr. Ögretim Üyesi Oguzhan Özsay ile Dr. Ögretim Üyeleri Kagan Karabulut ve Mehmet Can Aydin tarafindan gerçeklestirilen karaciger nakilleriyle hastalar, hayatlarina yeni bir sayfa açti.

Trabzon'da beyin kanamasi sonrasi yogun bakimda beyin ölümü gerçeklesen 53 yasindaki H.A'dan alinan karaciger, siroz nedeniyle 6 aydir nakil bekleme listesinde bulunan 52 yasindaki Ayhan Bahadir'a nakledildi.

Hastanin esi Firdevs Bahadir, AA muhabirine, esinin sagliginin iyi oldugunu, ikinci baharini yasamaya basladigini dile getirdi.

Erzincan'da attan düsme sonrasi kaldirildigi hastanede yogun bakim ünitesinde beyin ölümü gerçeklesen 24 yasindaki ögretmen Songül Özsöz'ün bagislanan karacigeri de yine ayni ekip tarafindan Wilson hastaligi (organda bakir birikmesi sonucu ortaya çikan kalitsal bir hastalik) nedeniyle organ nakli bekleme listesinde olan 29 yasindaki Yasemin Özcan'a nakledildi.

Özcan, hastaligi nedeniyle uzun süredir organ bekledigini, artik yeniden hayata basladigini anlatarak, "Bir mucize oldu sanki. Karacigerle sagligima kavustum. Ne diyecegimi bilemiyorum." ifadesini kullandi.

Trafik kazasi sonrasi yogun bakim ünitesinde beyin ölümü gerçeklesen 12 yasindaki M.E'den alinan karaciger de siroz nedeniyle organ nakil bekleme listesinde yer alan 62 yasindaki Sacide Coskun'a nakledildi.

Coskun'un da saglik durumunun iyi oldugu ögrenildi.

- Karaciger yetmezliginin son dönemini yasayan hastalar için tek seçenek nakil

Dr. Ögretim Üyesi Oguzhan Özsay, Türkiye'de 2 binin üzerinde karaciger nakli bekleyen hasta bulundugunu, bunun için organ bagisinin büyük önem tasidigini söyledi.

Merkezlerinin Karadeniz Bölgesi'ndeki tek karaciger nakil merkezi oldugunu belirten Özsay, "Organ bagisinin yaninda canli vericilerin de olmasi çok önemli. Son bir hafta içinde organ bagisiyla kadavradan üç hastamiza karaciger nakli gerçeklestirdik. Saglik durumlari da çok iyi." dedi.

Canli vericilerden de karaciger nakli yapmaya baslayacaklarini aktaran Özsay, "Bu nedenle insanlarimizin hassasiyet göstermesini, duyarli olmasini istiyoruz. Bölgemizde acil karaciger nakli olmasi gereken 30 hastamiz var. Karaciger yetmezliginin son dönemini yasayan hastalar için tek seçenek nakildir. Nakil, karaciger yetmezligi nedeniyle yasam süresi bir yilin altinda olan hastalara yapilmaktadir." diye konustu.

Karabulut da karaciger hücrelerinin yaklasik dörtte üçü hasar görmeden kiside herhangi bir sikayet ortaya çikmadigina, bu nedenle karaciger hastaliklarinin tespiti için düzenli saglik kontrolü yapilmasinin önem tasidigina dikkati çekti.

Islevini yerine getiremeyen karacigerde siroz veya kanserle karsilasilabildigine isaret eden Karabulut, "Karaciger yetmezligi gelisen hastalarda nakil tek seçenektir. Amacimiz en iyi saglik hizmetini vermek ve hastalarimizin nakil için baska sehirlere gitmesini önlemek." diye konustu.
Kaynak: AA