Misir'daki Idam Kararlari Trabzon'da Protesto Edildi

Trabzon'da çesitli sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ve vatandaslar, Misir'da darbe karsiti 12 kisi hakkinda verilen idam kararini protesto etti.

Ortahisar ilçesindeki Iskenderpasa Camisi önünde bir araya gelen Misir Halkiyla Dayanisma Platformu üyeleri, "Misir için ses ver, zulüm bitsin" yazili pankart açip, tekbir getirdi.

Grup adina konusma yapan Furkan Lemahmutoglu, Misir'da 2013 yilinda gerçeklestirilen askeri darbe sonrasi siyasi muhaliflere yönelik kaçirma, gizli alikoyma, iskence ve infaz gibi hak ihlallerinin sistematik olarak devam ettigini belirterek, Misir'daki cezaevlerinde tutuklu sayisinin 10 binleri buldugunun tahmin edildigini söyledi.

Misir'da yüzlerce kisiye idam cezasi verildigini ve idamlarin bir kisminin ailelere bile haber vermeden infaz edildigini öne süren Lemahmutoglu, son olarak aralarinda Mohamed Elbeltagy, Ossama Yassin ve Saffet Hicazi gibi önde gelen siyasi kisilerin de bulundugu 12 kisi hakkinda idam cezasinin onandigini hatirlatti.

Misir Temyiz Mahkemesi'nin 14 Haziran'da, haksiz, mesnetsiz ve hukuka aykiri bir sekilde tarihe kara bir leke olarak geçecek idam kararlarini onayladigini ifade eden Lemahmutoglu, sunlari kaydetti:

"Son idam kararlari bir kez daha göstermistir ki sayet dünyadan güçlü bir ses ve tepki verilmez ise su an Misir hapishanelerindeki binlerce kisi için durum çok daha kritik bir sürece dönüsecektir. Iskence, taciz, öldürme ve daha onlarca hukuksuzlugun engellenmesi için dünyanin sagduyu sahibi kamuoyu harekete geçmelidir. Ülke liderlerini, açik bir yasam hakki ihlali sayilan idamlarla ilgili alinan kararlar konusunda daha duyarli olmaya davet ediyoruz."

Lemahmutoglu, gelecekte benzer ihlallerin yasanmamasi için Misir'daki siyasi tutuklularin serbest birakilmasi konusunda genel af önerileri ve insani diplomasi girisimlerine firsat verilmesini, uluslararasi aktörlerin harekete geçmesinin gerektigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA