Italya, Akdeniz'de Göçmenleri Kurtaran Bir STK Gemisini Limanda Durdurdu

Italya Sahil Güvenligi, bir sivil toplum kurulusuna (STK) ait Norveç bandirali arama-kurtarma gemisi "Geo Barents"in seyir için gerekli uygun sartlari saglamadigi gerekçesiyle limandan ayrilmasina izin vermedi.

Italya Sahil Güvenlik Komutanligindan yapilan yazili açiklamada, Norveç bayrakli "Geo Barents" gemisinin Augusta limaninda denetime tabi tutuldugu belirtildi.

Bu denetim sirasinda gemide seyir güvenligi için 22 eksiklik tespit edildigi, bunlardan 10'unun geminin limanda kalmasini gerektirecek kadar ciddi oldugu ifade edildi.

Gemideki eksiklikler giderilinceye kadar geminin idari olarak limandan ayrilmasina izin verilmeyecegi bildirildi.

Sahil Güvenlik Komutanligi, gemideki son denetimin Nisan 2019'da yapildigini belirterek, bu denetimin "periyodik" oldugunu savundu.

Sinir Tanimayan Doktorlar (MSF) Örgütüne bagli Geo Barents gemisi, geçen ay Akdeniz'de kurtardigi 410 düzensiz göçmeni Sicilya'nin Augusta limaninda tahliye etmisti.

- STK'lerden tepki

MSF, Twitter'dan yaptigi paylasimda, "Geo Barents" gemisinin Italyan yetkililerce dün 14 saat süreyle denetime tabi tutuldugunu belirterek, "Gemi, su anda tespit edilen eksiklikler sebebiyle Augusta limaninda alikonulmus durumda. Bu, Italyan yetkililerinin son 3 yil içinde 13. kez bir STK gemisi durdurdugu anlamina geliyor." ifadelerine yer verdi.

Bir diger sivil toplum kurulusu SOS Akdeniz de Twitter hesabindan yaptigi paylasimda sunlari kaydetti:

"MSF'ye ait Geo Barents gemisi ile beraber 3 STK gemisi alikonulmus durumda ve birçogunun da çalismasi engelleniyor. Dünyanin en ölümcül deniz göçü yolunda bu arama-kurtarma araçlarina umutsuzca ihtiyaç duyulmaktadir. Sadece bu yil en az 723 kisi öldü."

Kaynak: AA