Günesle Gelen Cilt Lekelerine Dikkat

Dr. Gülbiye Güler, cilt sagligi için günesten korunmanin çok önemli oldugunu söyledi.

Günesle Gelen Cilt Lekelerine Dikkat
Özel Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Gülbiye Güler, ’’Eger lekeler çocukluk çagindan itibaren varsa bunlar çildir. Kisin belli belirsiz olup baharla beraber renkleri koyulasir. En sik yüz bölgesinde görülür. Sarisin ve kizil saç yapisina sahip olanlarda görülür. Genetik özellige sahiptir. Melasma ise yetiskinlerde ve daha çok kadinlarda görülür, sebebi tam olarak bilinmemektedir. Yüzde yerlesir, alinda, yanaklarda, üst dudakta ve burun sirtinda görülür. Koyu tenli kisilerde, gebelikte, hormon ilâci alanlarda, demir eksikligi anemisi olanlarda görülme orani daha yüksektir. Kuvvetli isik yayan lambalarin oldugu yerde çalisanlarda, bilgisayar karsisinda çalisan ve uzun süre vakit geçirenlerde de olabilmekte. Lentigo ise 40 yas üzeri yetiskinlerde görülen günes lekelerine denir. Çilden daha büyüktürler, birkaç milimetreden birkaç cm ye kadar büyüklükte olabilirler. Keskin sinirli olmalari ve daha koyu kahve renkli olmalari özelligidir. Halk arasinda yaslilik lekesi de denmektedir. Bunlar her mevsimde kalicidir. Yaz aylarinda renkleri biraz koyulasabilir. Lentigo açik tenli insanlarin el sirtlarinda ön kollarda yüzde omuz ve sirtlarinda olur. Uzun süre araç kullananlarda günes alan tarafta daha belirgin olur. Açik havada çalisan ve çok güneslenen kisilerde yogun olarak görülebilmekte’’ dedi.

Günes lekeleri hâricinde yaz aylarinda benlerde sayica artis olup renklerinde de koyulasma oldugunu belirten Güler, ’’Cilt kanserlerinin de asil sebebi UV isinlari oldugu için vücutta yeni olusan ânî büyüyen düzensiz rengi olan benlerimiz olursa mutlaka bir uzman hekime gösterilmelidir. Tedavi igmentin derinligine ve lekenin tipine göre farkli tedaviler uygulanabilir. Tedavi için günesin olmadigi kis mevsimi tercih edilmelidir. Yeni olusan lekeler kolay ve çabuk açilirken uzun süreli olan günes lekeleri inatçi olabilmektedir. Tedavide renk açici kremler, kimyasal ve enzimatik peelingler, PRP, mezoterapi, dermapen ve çesitli lazer yöntemleri uygulanabilir’’ diye konustu.

Güler, ’’Günesten korunma çocukluktan itibaren baslanmalidir. Günes isinlarinin yogun oldugu saat 11.00 ile 16.00 arasinda güneslenilmemelidir. Günese çikilacagi zaman genis kenarli sapka, gözlük ve uzun kollu beyaz renkli keten kiyafetler giyilmelidir. Açik bölgelerinize cilt tipine uygun UV A-B ye karsi 50 faktör günes kremleri uygulanmalidir. Bunlar 3-4 saatte bir yenilenmeli disari çikilmadan 20-30 dakika önce evde uygulanmalidir. Günes lekeleri tedaviden sonra dikkat edilmezse hizli bir sekilde tekrar olusabilmektedir’’ dedi.

Kaynak: İHA