Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin Arnavutluk'ta Açiklamasi

'Arnavutluk’un baris ve istikrari bizim baris ve istikrarimizdir, Balkanlar’in baris ve istikraridir. Yani burada hem teröre karsi hem insan kaçakçiligidir, uyusturucu kaçakçiligidir ya da benzer suçlara karsi Arnavutluk güvenlik makamlarinin güçlendirilmesi, bizim de ortak çikarimizadir' '(FETÖ) Bu terör örgütünün bulunduklari ülkelerin kanunlarini kendi lehlerine manipüle ederek iliskilerimize zarar vermesine müsaade etmemiz elbette mümkün degil'

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, "Arnavutluk’un baris ve istikrari bizim baris ve istikrarimizdir, Balkanlar’in baris ve istikraridir. Yani burada hem teröre karsi hem insan kaçakçiligidir, uyusturucu kaçakçiligidir ya da benzer suçlara karsi Arnavutluk güvenlik makamlarinin güçlendirilmesi, bizim de ortak çikarimizadir." dedi.

Resmi çalisma ziyareti kapsaminda Arnavutluk'un baskenti Tiran'da bulunan Kalin, gazetecilere yaptigi temaslari degerlendirdi.

Arnavutluk Basbakani Edi Rama ile bir araya geldiklerini aktaran Kalin, Rama'nin Türkiye'ye yaptigi ziyaretlerin son derece verimli geçtigini hatirlatti.

Rama'nin hem ocak hem de haziran ayinda Türkiye'ye gerçeklestirdigi ziyaretlerde ikili iliskileri etrafli bir sekilde ele alma imkanlari oldugunu animsatan Kalin, "Bunu takip mahiyetinde ve Cumhurbaskani'mizin da önümüzdeki aylarda mutasavver bir Arnavut ziyareti hazirliklarini görüsmek üzere bugün burada temaslarda bulunduk. Hem ikili iliskilerimizi hem bölgesel konulari etrafli bir sekilde ele alma imkanimiz oldu." diye konustu.

Arnavutluk'un Türkiye ile çok derin tarihi kökleri ve iliskilerinin bulundugunu kaydeden Kalin, bugün ticaretten güvenlik is birligine, bölgesel konulara kadar farkli alanlarda yakin çalisildigini söyledi.

Arnavutluk'ta 600’e yakin Türk firmasinin çesitli sektörlerde is ve yatirim yaptigini belirten Kalin, "Ayni sekilde bizim insanlarimiz hem buraya gelmekte hem Arnavut kardeslerimiz Türkiye’ye sikça gelmekteler. Bütün bu alanlarda is birligimizi daha da güçlendirmek için, egitim, kültür alaninda da is birligimizi daha da derinlestirmek için, çalismalarimizi bundan sonra da yürütecegiz." dedi.

Fetullahçi Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele baglaminda Arnavut makamlariyla yürüttükleri önemli çalismalar olduguna dikkati çeken Kalin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu terör örgütünün bulunduklari ülkelerin kanunlarini kendi lehlerine manipüle ederek iliskilerimize zarar vermesine müsaade etmemiz elbette mümkün degil. Zira Cumhurbaskani’mizin da müteaddit kere ifade ettigi gibi, bu örgüt bulundugu ülkelere de büyük tehdit teskil etmektedir, ama ayni zamanda bulunduklari ülkelerle ülkemiz arasindaki iliskileri zehirlemek için, bozmak için de çesitli manipülatif faaliyetler yaptiklarini da biz biliyoruz."

Balkanlar’daki baris ve istikrarin devam ettirilmesi, NATO baglaminda is birligi, Avrupa Birligi (AB) ile küresel konularin gündemlerinde oldugunu ifade eden Kalin, "Türkiye-Arnavutluk iliskileri her yil daha da güçlenerek yeni, ivme kazanarak devam ediyor. Bu iliskileri farkli alanlarda genisletmek ve derinlestirmek için de çalismalarimiz bundan sonra yogun bir sekilde devam edecek." degerlendirmesinde bulundu.

Arnavutluk ile savunma sanayi alaninda da önemli is birliklerinin bulundugunu söyleyen Kalin, su ifadeleri kullandi:

"Yani IHA’lar da dahil olmak üzere, Arnavutluk’un güvenligini saglamak, buradaki baris ve istikrari desteklemek için savunma sanayi alaninda da is birligimiz bundan sonra devam edecek. Bu konuyla ilgili takim spesifik projeler hakkinda yürütülen müzakereler de devam ediyor. Bunlarin da en kisa zamanda tamamlanarak neticelendirilmesini arzu ediyoruz. Zira Arnavutluk’un baris ve istikrari bizim baris ve istikrarimizdir, Balkanlar’in baris ve istikraridir. Yani burada hem teröre karsi hem insan kaçakçiligidir, uyusturucu kaçakçiligidir ya da benzer suçlara karsi Arnavutluk güvenlik makamlarinin güçlendirilmesi, bizim de ortak çikarimizadir. Bu manada da bu alandaki, özellikle savunma sanayi alanindaki çalismalarimizi güçlendirerek devam edecegiz."

Altyapinin güçlendirilmesi, saglik, ticaret, yatirim, güvenlik, egitim, kültür, tarih ve bütün bu alanlarda is birliklerinin devam edecegini vurgulayan Kalin, Türk kurumlarinin yillardir Arnavutluk'ta faaliyet gösterdigine dikkati çekti.

TIKA'nin yillardir tarihi eserleri restore ettigini, Maarif Vakfinin bir üniversitesinin Arnavutluk'ta bulundugunu kaydeden Kalin, "Özellikle Arnavut gençlerin egitimi hem lise hem üniversite düzeyinde egitimini de daha güçlendirilmesi ve desteklenmesi için yürüttügümüz faaliyetler var. Ayni sekilde bildiginiz gibi burada yasanan deprem hadisesinden sonra Cumhurbaskani’mizin talimatiyla burada 500’ün üzerinde konut insa edildi. Bunlar tamamlanmak üzere ve agustos ayinda da sahiplerine teslim edilecek. Bu alandaki is birligimizi de artiracagiz. Yine bu salgin döneminde özellikle saglik alanindaki is birligi baglaminda Cumhurbaskani’mizin talimatiyla burada çok kisa sürede bir hastane yapildi biliyorsunuz, asi tedarik etme imkanimiz oldu. Bundan sonraki süreçte de saglik da dahil olmak üzere, bütün bu alanlarda Arnavutluk’la is birligimizi derinlestirmeye devam edecegiz." seklinde konustu.

Kalin'a temaslarinda Cumhurbaskanligi Basdanismani Sabri Demiri ile Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük eslik etti.
Kaynak: AA