48 Yildir At Arabasi Tamirciligi Yapiyor

Samsun’un Bafra ilçesinde 10 yasinda amcasindan ögrenip basladigi at arabasi tamirciligi isini sürdüren 58 yasindaki Kadir Çil, mütevazi is yerinde zirai tarim aletleri de yaparak tamircilikten vazgeçmiyor.

48 Yildir At Arabasi Tamirciligi Yapiyor
Bafra’da ’at arabasi tamircisi son efsane’ olarak taninan Kadir Çil, at arabalarinin artik kullanilmadigini, geçmisini unutmayan kisilerin eskisini bulup getirdiklerini, onlari burada tamir ettigini söyledi.

Çil, "10 yasinda basladim bu ise. Amcam ustam benim. Kendisi sanat okulu mezunundur. Bize bir sanat verdi. Kazma yapariz, balta yapariz. At arabasi tamirciliginden geldim buralara kadar. Hala isime devam ediyorum. Geçmisini unutmayan, hobisi olan kisiler eskisini bulup getiriyorlar. Ben de burada tamiratini yapiyorum. Tekerlerini yapiyorum, yastigini yapiyorum, oklarini yapiyorum, boyasini vernigini yapiyorum. Bunun yaninda zirai aletler yapiyorum. 48 senedir bu meslekle ugrasiyorum. Biz de buradan kendi çapimizda ekmek parasini çikartiyoruz. At arabalarini bahçelerine koymak için yaptiriyorlar çünkü artik kullanilmiyor. Tarihi eserimiz oldu. Bunu da yapan Türkiye’ye genelinde çok az kisi desem yanlis olmaz. Ben tekim diyebiliyorum su anda. En son efsane ben kaldim. Gelen arkadaslarimizin da gönlünü kirmamak için elimden geldigi kadar gayret gösterip onlara bu tarihi eserlerimizi, geçmisimizi unutmayalim diye yapiyorum, boyuyorum ve teslim ediyorum" dedi.

Kadir Çil’e at arabasi tamiri yaptiran Erkan Keskin, “Bu arabaya karsi eskiden gelen bir animi hatirlamak, yaptirmak için usta aradim bulamadim. En sonunda bana burayi tarif ettiler. Geldim kendisiyle görüstüm. Umdugumdan güzel bir isçilik yapti. Bu araçlar artik kaybolmaya basladi.

Evimin bahçesine koyacagim. Baktikça eski günlerimi hatirlayacagim. Atalarimizin ne sartlarda yasadigini, ne sartlarda mücadele verdigini, bu arabalarin üstünde Çanakkale Savasi’nda ne top mermileri tasindigini çoluguma, çocuguma anlatabilmek için böyle bir olayda bulundum. Aslinda ben tarihimi yasamak istiyorum. Çocuklarima, çocuklarimin torunlarina bu sekil insallah faydali olabiliyorsam ne mutlu bana" diye konustu.

Kaynak: İHA