Tunus'ta Içisleri Bakanligina Riza Garsillavi Getirildi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in, Içisleri Bakanligina Riza Garsillavi'yi atadigi belirtildi.

Içisleri Bakanligi islerinin idaresinden sorumlu Basbakan Hisam Mesisi'yi 25 Temmuz'da görevden alan Cumhurbaskani Said, çikardigi yeni kararnameyle bu makama Garsillavi'yi atadi.

Cumhurbaskanliginin Facebook sayfasindan Garsillavi'nin Kartaca Sarayinda yemin ettigi ana dair görüntüler paylasildi.

Cumhurbaskani Said, Garsillavi'nin yemin etmesinden sonra yaptigi konusmada, anayasanin ihlal edildigi seklinde yapilan elestirilere "Biz kanunlara bagliyiz." diyerek cevap verdi.

Said, 25 Temmuz'da aldigi kararlarla ilgili olarak ise "devleti ve hak ve hürriyetleri korumak için anayasanin 80. maddesine basvurmak zorunda kaldigini" dile getirdi.

Cumhurbaskanligi Güvenlik Genel Müdürlügü de dahil olmak üzere birçok görevde bulunan Garsillavi, ülke içinde ve disinda birçok egitim aldi.

- Tunus'ta ne olmustu?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kisinin katilimiyla protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Tunus Cumhurbaskani Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi azlettigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Said, kendisini bassavci ilan ederek yarginin alanina da müdahale etmisti.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini meclise almamisti.

Cumhurbaskani Kays Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal bir dayanagi bulunmayan bu adimin bir "darbe" oldugunu vurgulamisti.

Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendigini, aldigi kararlarin anayasaya uygun oldugunu ve bunu "darbe" olarak nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemisti.

Kaynak: AA