Ürdün'den Israil'in Dogu Kudüs'teki 'Sehir Merkezi' Projesine Tepki

Ürdün Disisleri Bakanligi, Israil'in isgal altindaki Dogu Kudüs'te uygulamayi planladigi "Sehir Merkezi" projesini kinadi.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü el-Fayiz, yaptigi yazili açiklamada, Kudüs'ün statüsünü, özelliklerini, kimligini, karakterini veya demografik yapisini degistirecek ya da vakif mülklerine zarar verecek tek tarafli herhangi bir adimin kabul edilemez oldugunu ve uluslararasi hukuku ihlal ettigini belirtti.

Fayiz, Israil isgal güçlerinden Dogu Kudüs'ü 1967 yilindan bu yana isgal edilmis topraklar olarak kabul eden uluslararasi kanunlara göre sorumluluklarini yerine getirmesini ve ilgili uluslararasi mesruiyet kararlarina saygi göstermesini istedi.

Israil'e bagli Kudüs Belediyesi Planlama ve Insa Merkez Komitesi, geçen yilin sonunda söz konusu projeyi belediye baskanligina sunmustu. Filistinli sakinlerin itirazlarinin ardindan ertelenen proje bu ay yeniden gündeme getirilmis ve bölge sakinlerine ay sonuna kadar itiraz etme firsati verilmisti.

Filistinli bazi kurumlar ve bölge sakinleri de projeye itiraz etmisti.

Dogu Kudüs'teki Eski Sehir'i çevreleyen 655 dönümlük bir alani kapsayan Israil plani, basta Salahaddin, Sultan Süleyman ve Ez-Zehra caddeleri ile Seyh Cerrah ve Vadi el-Cevz mahallelerinde yasayanlar olmak üzere on binlerce Filistinliyi etkiliyor.

Bu bölgeler ayrica, Dogu Kudüs'te "ticaretin kalbi" olarak kabul ediliyor.

Kaynak: AA