Ihvan'dan Tunus'taki Tüm Kurumlara 'Ciddi Diyalog' Çagrisi

Müslüman Kardesler Teskilati (Ihvan), Tunus Cumhurbaskani Kays Said ile tüm Tunuslu güçlere "ciddi diyalog" çagrisinda bulundu.

Ihvan tarafindan yapilan yazili açiklamada, Tunus'ta ani sekilde meydana gelen olaylara iliskin gelismelerin büyük üzüntüyle takip edildigi kaydedildi.

Bu zamanlarda en önemli önceligin demokratik sürece saygi duyulmasi, Tunus halkinin kazanimlarinin ve özgür seçimlerin korunmasi oldugu aktarilan açiklamada, "Cumhurbaskani, Meclis ve hükümet de dahil olmak üzere tüm siyasi ve toplumsal güçleriyle Tunus halkina ciddi bir diyalog çagrisinda bulunuyoruz." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, diyalogun, olaylarin daha da kötülesmesine, ülkenin siddet, yikim ve kan dökülmesi gibi sonu iyi olmayan olaylara kaymasina neden olacak yollarin önünü kesecegi vurgulandi.

Tunus'ta, 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kisinin katilimiyla protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Cumhurbaskani Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi azlettigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler, Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi Lideri Rasid el-Gannusi ve beraberindeki milletvekillerini Meclise almamisti.

Tunus'taki Nahda Hareketi, dün gerçeklestirdigi olaganüstü toplantinin ardindan siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine "istisareleri artirma" çagrisi yaparak, ülkenin demokratik kazanimlarinin korunmasi ve söz konusu krizlerden çikis yolunun ortak tercihlerle çizilmesi için ulusal bir diyalog yönetimine ihtiyaç duyuldugunu vurgulamisti.

Kaynak: AA