Fildisi Sahili'nde 8 Cami, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne Girdi

SahelSudanez mimari tarzinin benimsendigi 8 caminin büyük bir kisminin 17'inci yüzyilda insa edildigi tahmin ediliyor.

Fildisi Sahili'nin kuzeyinde yer alan 8 kerpiç cami, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alindi.

Çin'in Fuzhou kentinde düzenlenen UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantisinda, Fildisi Sahili'nin kuzeyindeki Tengrela, Kouto, Sorobango, Samatiguila, M'Bengue, Kong ve Kaouara köylerinde bulunan 8 caminin dünya mirasi listesine alindigini duyuruldu.

Söz konusu kerpiç camilerde, dönemin Mali Imparatorlugu'nun bir parçasi olan Cenne kentinde 13'üncü yüzyilda ortaya çiktigi düsünülen "Sahel-Sudanez" mimari tarzinin benimsendigi görülüyor.

Fildisi Sahili'nde bugüne kadar ayni mimari tarza sahip 20 caminin korunabildigi biliniyor. Listeye alinan 8 caminin büyük kisminin 17'inci yüzyilda insa edildigi tahmin ediliyor.

- "Sahel-Sudanez" mimari tarzi

Mali Imparatorlugu, 1230-1670 arasinda Dakar'dan Gao'ya kadar Bati Afrika'nin bir kisminda hüküm sürmüstü.

"Sahel-Sudanez" adi verilen kerpicin ana malzeme olarak kullanildigi mimari tarzin, Mali Imparatorlugu döneminde ortaya çiktigina inaniliyor.

Sahel Sudanez mimari tarzinin benimsendigi camilerde, kareye yakin formlu dört köse kerpiç sütunlarin üzerine oturtulmus, konik biçimli ve sarmal minarelere rastlaniyor.

Oldukça sade sekilde insa edilen bu yapilarin en önemli süslemesini ise kerpiç duvarlara monte edilen yüzlerce odun olusturuyor.

Bu odunlar, ayni zamanda yagmur mevsiminde onarim iskelesi vazifesi de görüyor.

- Cenne Ulu Cami

Mali'nin Cenne kentinde 13. yüzyildan bugüne kadar ayakta kalmayi basaran Cenne Ulu Cami ise Sahel-Sudanez mimarisinin dünyadaki en bilinir örnekleri arasinda yer aliyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 1988'de kabul edilen Cenne Ulu Cami, ayni zamanda dünyanin en büyük kerpiç yapisi olma özelligi tasiyor.

Cenne Ulu Cami, rüzgar ve yagmurun yol açtigi asindirmaya karsi yilin bir günü, yerel halk tarafindan çamurla sivanarak onariliyor.

Kaynak: AA