KKTC Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'AB'nin, Kapali Maras'in KKTC Topragi Oldugunu Idrak Etmesi Gerekmektedir'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi, Avrupa Birligi (AB) tarafindan yapilan Kapali Maras hakkinda yapilan açiklamalarin yanlis oldugunu, AB’nin artik Kapali Maras’in KKTC topragi oldugunu idrak etmesi gerektigini açikladi.

KKTC Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'AB'nin, Kapali Maras'in KKTC Topragi Oldugunu Idrak Etmesi Gerekmektedir'
KKTC Disisleri Bakanligindan, Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi ve AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ve AB’nin Kapali Maras’a yönelik açiklamalarina bir tepki daha geldi. Bakanlik tarafindan yapilan yazili açiklamada, AB tarafindan Kapali Maras hakkinda yanli açiklamalar yapildigi ve AB’nin, Kapali Maras’in KKTC topragi oldugunu ve Kapali Maras’ta atilan adimlarin KKTC Devleti ve Hükümeti tarafindan atilmakta oldugunu artik idrak etmesi gerektigi vurgulandi. KKTC’nin egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsüne saygi duyulmasinin, adada bir anlasmaya varilmasi için elzem oldugu gerçeginin AB tarafindan er ya da geç idrak edilecegi belirtilen açiklamada, "AB Komisyon Baskan Yardimcisi ve Disisleri ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birligi adina 27 Temmuz 2021 tarihinde Kapali Maras hakkinda, her zamanki gibi, yanli bir açiklama yapmistir. Kibris Türk halkinin ve Devleti’nin varligini yok sayan AB’nin, Kapali Maras’in KKTC topragi oldugunu ve Kapali Maras’ta atilan adimlarin KKTC Devleti ve Hükümeti tarafindan atilmakta oldugunu artik idrak etmesi gerekmektedir" ifadeleri kullanildi.

"TÜM ANLASMA FIRSATLARININ RUM TARAFINCA REDDEDILMESI, KAPALI MARAS’A ILISKIN ADIM ATILMASINI ZORUNLU KILMISTIR"

Ada’da anlasmaya varilmasi hususunda KKTC’nin, Kapali Maras ile ilgili adim atmamasina ragmen Rum tarafinin tüm anlasma firsatlarini reddettigini ve bu nedenle Kapali Maras’a iliskin adim atilmasinin zorunlu hale geldigi belirtilen açiklamada, "KKTC, Ada’da bir anlasmaya varilmasina firsat tanimak maksadiyla Kapali Maras ile ilgili hiçbir adim atmamisti. Müzakere masasinda harcanan 50 yili askin süre içinde ortaya çikan tüm anlasma firsatlarinin Rum tarafinca reddedilmesi, adada statükonun sembolü haline gelen Kapali Maras’a iliskin adim atilmasini zorunlu kilmistir. Hatirlanacagi üzere, bugüne kadar Kapali Maras’i da içeren tüm anlasma planlari ile Güven Olusturucu Önlemler, Rum tarafinca topyekün reddedilmistir" denildi.

RUMLARIN TEK AMACI, KIBRIS TÜRKLERINI ILELEBET MÜZAKERE MASASINA HAPSETMEKTIR"

Disisleri Bakanligi, KKTC’nin Kapali Maras’ta hukuk çerçevesinde atmakta oldugu adimlarin Rum halki arasinda memnuniyet olusturdugunu, fakat Rumlarin tek amacinin Kibris Türklerini ilelebet müzakere masasina hapsetmek oldugunu kaydetti.

Açiklamada, "Yillardan bu yana statükonun sembolü haline gelen Kapali Maras’ta Kibris Türk tarafinin uluslararasi hukuk çerçevesinde ve özel mülkiyet hakkini gözeterek atmakta oldugu adimlar, Rum halki arasinda da memnuniyet olusturmustur. KKTC tarafindan yapilan açilimlarin amacinin basta AB tarafindan saptirilmasi, AB’nin tarafli tutumunun açik bir göstergesidir. Rumlarin tek amaci, Kibris Türklerini ilelebet müzakere masasina hapsetmek ve anlasmazligin meydana getirdigi statükonun vermis oldugu rahatlik ile yoluna devam etmektir. Kibris Türk halki üzerinde var olan haksiz izolasyonun sona ermesi için bugüne kadar vermis oldugu sözleri tutmamis olan AB, Kibris Türk Halkinin ekonomik olarak kalkinmasina imkan taniyabilecek her türlü girisimin önüne set çekmeye çalismaktadir. AB bir yandan adada bir anlasmaya varilmasini istedigini iddia ederken, diger yandan da adadaki bir tarafin varligini yok sayarak digerini yücelten, tek kelime ile, adaletsiz bir yaklasim sergilemektedir. Bu yaklasim, Rumlarin uzlasmaz tavrinin yegane kaynagidir. KKTC’nin egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsüne saygi duyulmasinin adada bir anlasmaya varilmasi için elzem oldugu gerçegi AB tarafindan er ya da geç idrak edilecektir" ifadeleri kullanildi.

(Emir Abdurrahman Bulut/IHA)
Kaynak: İHA