Italya'da Kovid-19 Önlemleri Kapsaminda Çikarilan 'Yesil Geçis' Belgesi Bir Kez Daha Protesto Edildi

Italya'da hükümetin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede, 6 Agustos'tan itibaren özellikle sosyal faaliyetlere girislerde asi, test ve önceden Kovid-19 geçirmis olmayi sart kosan "Yesil Geçis" belgesini zorunlu hale getirmesi, baskent Roma’da bir kez daha protesto edildi.

Popolo Meydani'nda toplanan, çogunlugu restoran, bar, kafe gibi isletme sahiplerinden olusan göstericiler, sik sik "özgürlük" ve "Yesil Geçis'e hayir" sloganlari atarken, bu uygulamanin Italyanlari ikiye böldügünü savundu.

Bazi protestocularin asi ve "Yesil Geçis" belgesini Nazi dönemindeki uygulamalara benzeten ve o dönemi çagristiran semboller kullandigi görüldü.

Güvenlik güçleri, protesto sebebiyle genis güvenlik önlemleri alirken, göstericilerin Popolo Meydani disina çikmaya çalismasi nedeniyle zaman zaman tansiyon yükseldi.

Bir grup protestocunun, meydandan Borghese Parki'ni kullanarak Ispanyol Merdivenleri'ne ulasmasi, gösterinin kentin turistik noktasina siçramasina yol açti.

Merdivenlerin önünü kapatan polis, göstericilerin meydana ulasmasina izin vermezken, burada da gergin anlar yasandi. Protesto büyümeden sona erdi.

- "Yesil Geçis'e hayir"

Ögrenci Sebastian, "Yesil Geçis" belgesine karsi oldugunu belirterek, "Italya’da tedavi ve serbest dolasim hakki yasalarla güvence altindadir. Bu nedenle hükümetin bu yaptiginin yasal oldugunu düsünmüyorum. Kardesimle meydanlara indik çünkü hükümetin bazi sinirlari astigini düsünüyoruz. Insanlarin kolay kolay özgürlüklerinden vazgeçmeyeceklerini göstermemiz gerekiyor." diye konustu.

Gösteriye Parma'dan katilan bar isletmecisi Cirellino da meydandan yükselen "özgürlük" sloganlarina isaret ederek, "Iste istedigimiz sey bu. Yesil Geçis'e hayir. Bu olmamali. Ayni sekilde asi zorunlulugu da olmamali. Asi olmaya zorlanmamaliyiz. Biz özgür olmaliyiz. Nokta." ifadelerini kullandi.

Vatandas Sonia da "Italyanlar ikiye bölünüyor. Hükümet bunu biliyor ve bu sistemden yararlaniyor. Asinin Yesil Geçis belgesiyle bir ilgisi yok ama bu belge tamamen antidemokratik bir uygulama." dedi.

- 6 Agustos'tan itibaren zorunlu

Hükümetin 22 Temmuz'da çikardigi kanun hükmünde kararnameyle, 6 Agustos'tan itibaren sosyal faaliyetlere girislerde "Yesil Geçis" belgesi zorunlu hale getirilmisti.

Bu karar, 24 Temmuz Cumartesi günü de ülke genelinde protesto edilmisti. Italyan basininda çikan haberlere göre, protestolarin sürmesi bekleniyor.

Kaynak: AA