Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Selden Etkilenen Arhavi'de Incelemelerde Bulundu Açiklamasi

'Birçogunun ödemelerine baslandi, mesela esya hasarlarinin zannediyorum ki yüzde 6070'ini bugün hesaplarina yatirmislardir, yarin da hesaplarina yatar' 'Sadece hasar ödemiyoruz, hasar ödeme mantigiyla bakmiyoruz. Tek bir seyle bakiyoruz, o isletmeler milli servetimizdir ve ayaga kalkmak zorundalar. Onlar da ayaga kalkabilecekleri konusunda kani oldular. Insallah birlikte bu yaralari sararak yola devam edecegiz' 'Esya, is yeri ve araç olmak üzere toplam 85 milyonluk sadece buraya yönelik bir hasar gerçeklesti'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Artvin'in Arhavi ilçesinde yasanan selde olusan hasarlar için ödemelerin basladigini belirterek, "Mesela esya hasarlarinin zannediyorum ki yüzde 60-70'ini bugün hesaplarina yatirmislardir, yarin da hesaplarina yatar." dedi.

Arhavi'de incelemelerde bulunan Soylu, ilçe merkezinde gazetecilere yaptigi açiklamada, Meteorolojinin dün itibariyla, bugün ve yarin için yagis uyarisinda bulundugunu animsatti.

Yagisin hem Rize Findikli hem de Artvin Arhavi ve Hopa'da beklenenden daha az oranda gerçeklestigini belirten Soylu, Arhavi'de metrekareye 87, Findikli'da 69, Hopa'da ise 57 kilogram yagis düstügünü söyledi.

Soylu, afet olarak nitelendirilemeyecegini ancak yine de ilçede ufak bir derenin tastigini dile getirdi.

Sehirlerin içindeki kapali derelerin özellikle bu tip yogun yagislarda ciddi risk olusturduguna isaret eden Soylu, Arhavi'dekinin de küçük bir dere olmasina ragmen risk olusturdugunu ve duvarin yikilmasiyla önemli bir alani su bastigini anlatti.

Yarim metrenin biraz üzerinde olusan su baskinina ekiplerin hemen müdahalede bulundugunu dile getiren Soylu, Rize Güneysu'da oldugu gibi burada da kapali derenin üzerinin, bundan sonra ayni seylerin yasanmamasi için açilmasina karar verildigini vurguladi.

Soylu, ayni alani geçmiste de 4-5 kez ayni sekilde su bastigini, bu durumun artik sürdürülebilir olmadigini söyledi.

Sehir içlerindeki derelerin üstünün, yol ya da daha farkli sekillerde kullanilmak için kapatilmamasi gerektigine dikkati çeken Soylu, burada kapatilan alandan da pazar yeri olarak istifade edildigini belirtti.

Soylu, bu alanda Güneysu'daki gibi saglikli, ayni zamanda güvenilir ve sehrin peyzajina imkan saglayacak bir projenin uygulanacagini kaydetti.

Derenin üzeninin 1985'te kapatildigini ögrendigini anlatan Soylu, derenin üstünün açilmasiyla etrafindaki binalara yönelik su baskini riskinin ortadan kaldirilacagini ifade etti.

- "Arhavi'de temizlik çalismalarinin yüzde 95'i bitti"

Ilçede 444 araç ve 1500 personelin çalistigina dikkati çeken Soylu, Türkiye'nin çesitli illerinden gelerek büyük özveriyle, adeta canla basla çalisan ekiplere tesekkür etti. Soylu, Arhavi halkinin da bu emegin farkinda oldugunu vurguladi.

Bakan Soylu, ekiplerin çalismasiyla su basan evlerin tespit edildigini ve araçlar vasitasiyla su seviyesinin oldukça düsürüldügünü dile getirdi.

Güneysu ve Murgul'da kayip üç vatandasi arama çalismalarina 107'si dalgiç 200'ün üzerinde personelle devam edildigini belirten Soylu, Güneysu'daki çalismalarin siddetli yagis ihtimali nedeniyle bugün derelerde gerçeklestirilemedigini ancak öbür gün tekrar sürdürülecegini anlatti.

Arhavi'deki temizlik çalismalarinin yüzde 95'inin bittigine isaret eden Soylu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatlari dogrultusunda vatandaslarin zararlarinin tespitine yönelik çalismalarin sürdügünü ve belli bir noktaya da gelindigini söyledi.

- "300'ün üzerinde isletmede hasar olustu"

Soylu, ilçede 300'ün üzerinde isletmede önemli ölçüde hasar olustugunu anlatarak, "Kimisinin 40 yillik birikimleri yok oldu, bunlar az birikimler degil. Su basinca sadece binalari su almiyor, milli servet de ortadan maalesef kayboluyor. Bizim görevimiz onlari da ayaga kaldirabilmek." dedi.

Hasar olusan is yerleri arasinda sigortali olanlarin da bulundugunu belirten Soylu, bu konuda duyarli davranan sigorta sirketlerine tesekkür etti.

Afeti kimsenin istemeyecegini, bunun olmamasi için de gerekli tedbirlerin alindigini kaydeden Soylu, "Sunu da söylemek gerekir, buranin da tespitidir bu, DSI'nin bugüne kadar yapmis oldugu tahkimatlar yapilmamis olsaydi belki de çok büyük can kayiplari ve hasarlarla karsi karsiya kalacaktik." diye konustu.

Soylu, kapali derenin üzerinin açilmasinin, alinan önemli kararlardan biri oldugunu vurgulayarak, su degerlendirmede bulundu:

"Bu karari Sayin Cumhurbaskanimiza da Rize AFAD'daki brifingimizde hep birlikte arkadaslarimizla arz etmistik. Inaniyorum ki bundan sonra alacagimiz tedbirlerle vatandaslarimizin bu hasarlarini da mümkün oldugu ölçüler içerisinde gidererek, insallah bu tür afetlerle karsi karsiya kalmayacak durumlari ortaya koyacagiz. Ama devlet, kurumlarimiz, belediyelerimiz ve yerel yönetimlerimiz tedbir alacak, vatandaslarimiz da tedbirli ve temkinli olacak, hep birlikte el birligiyle. Çünkü dünyanin da birçok yerinde bu oluyor, Almanya'dan Çin'e, Belçika'ya kadar. Biraz önce yagan yagmurun Batum'a gittigini oradaki videolardan gördük, orada da su baskinlari oldu. Allah'a çok sükür imkanimiz, kaynagimiz var, devletimiz güçlü, bunlarin üstesinden gelebilecek kabiliyete sahip. Yetismis elemanlarimiz, ekiplerimiz, araçlarimiz çok kuvvetli. Bunlari bir araya getirdik mi bunlarla karsilasmayacak tabloyu ortaya koyacagimiza inaniyorum."

Sosyal medyada veya diger yerlerde çok büyük bir sel olduguna dair bilgilerin dolastigini anlatan Soylu, "Evet bir dere tasti ama bir önceki tasan ve hakikaten çok büyük hasara yol açan ana dere degil, bir ara dere tasti. Onunla ilgili de gerek DSI'nin gerek belediyenin gerek diger kurumlarin ekipleri, akan yerleri kestiler ve simdi de pompalarla beraber, tespit ettikleri evlerde temizliklerini yapiyorlar." dedi.

- "Devlet devletligini gösteriyor, hiç kimsenin endisesi olmasin"

Soylu, "vatandaslarin magduriyetinin ne zaman giderilecegi" yönündeki soru üzerine, sunlari kaydetti:

"15 gün içerisinde, hepsiyle hallestik. Birçogunun ödemelerine baslandi, mesela esya hasarlarinin zannediyorum ki yüzde 60-70'ini bugün hesaplarina yatirmislardir, yarin da hesaplarina yatar. Araç hasarlariyla ilgili söyle bir yöntem izledik, tabii ilk basta insanlar 'Aracim pert oldu, gitti.' dediler ama sonra tamircilere getirince onarim masraflari çikti, biz onlarin da masraflarini karsilasacagiz, her seyi yapacagiz. Sayin Cumhurbaskanimiz talimat verdi. Devlet devletligini gösteriyor, hiç kimsenin endisesi olmasin. Burada isletmelerle de birebir konustuk, hepsiyle onlarin ve kendi deyimimizle hallestik. Sadece hasar ödemiyoruz, hasar ödeme mantigiyla bakmiyoruz. Tek bir seyle bakiyoruz, o isletmeler milli servetimizdir ve ayaga kalkmak zorundalar. Onlar da ayaga kalkabilecekleri konusunda kani oldular. Insallah birlikte bu yaralari sararak yola devam edecegiz."

Yasanan afetin mali boyutunun sorulmasi üzerine de Soylu, "Esya, is yeri ve araç olmak üzere toplam 85 milyonluk sadece buraya yönelik bir hasar gerçeklesti." diye konustu. Bakan Soylu, bu maliyete altyapi ve yol gibi diger hasarlarin dahil olmadigini söyledi.

Iki hanenin yikildigini animsatan Soylu, "Onlarla ilgili de gerekli görüsmeler yapildi. Onlarin da magduriyetleri çok yakin zamanda giderilecek. Onlarin da destekleri saglandi zaten. Insallah yarin sabah da onlar gelecek, bir karar verecegiz. O karara göre adim atilacak." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA