Cumhurbaskani Erdogan, Angola Cumhurbaskani Lourenço Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Türkiye terörle mücadelede kendisini ispatlamis bir ülke olarak özellikle Angola'nin da yaninda yer alacaktir' 'BM Genel Kurulu'ndan sonra iadeiziyarette bulunmak üzere Angola'ya bir grup is adamiyla gidecegiz. Istiyoruz ki üst düzey ziyaretleri de baslatmis olalim' '(Angola ile) Ticaret hacmimiz 176 milyon dolar. Bu iki güçlü ülke için bu ticaret hacmi çok ama çok hafif. Ilk etapta mutabakatimiz 500 milyon dolara ulasmak'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Türkiye terörle mücadelede kendisini ispatlamis bir ülke olarak özellikle Angola'nin da yaninda yer alacaktir." dedi.

Erdogan ve Angola Cumhurbaskani Joao Manuel Gonçalves Lourenço, bas basa ve heyetler arasi görüsmelerinin ardindan Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde ortak basin toplantisi düzenledi.

Cumhurbaskani Lourenço ve heyetini Ankara'da misafir etmekten duydugu memnuniyeti ifade eden Erdogan, konuk Cumhurbaskaniyla gerek ikili gerekse heyetler arasi görüsmeleri verimli bir sekilde gerçeklestirdiklerini söyledi.

Siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel ve savunma sanayisine yönelik bütün bu alanlari kapsayan etraflica bir görüsme gerçeklestirdiklerini belirten Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"2017'de Brexit toplantisinda kendileriyle ilk defa bir görüsme gerçeklestirmistik. Üst düzeyde ilk görüsmeyi bugün ülkemizde gerçeklestirmis oluyoruz. Sayin Lourenço ile gelecege yönelik atacagimiz adimlarda Angola rastgele bir ülke degil. 33 milyon nüfusa sahip, bizim de 84 milyon nüfusumuz var. Topladigimiz zaman 117 milyon nüfus. 1 milyon 246 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip. Bizim de 780 bin kilometrekare. Iki ülke toplam 2 milyon 26 bin kilometrekare yüz ölçümüne sahip. Dolayisiyla müsterek yapilabilecek çok sey var. Yarin kendileri is adamlarimizla bir araya gelecekler. Altyapi ve üstyapiya yönelik birçok konuyu muhataplariyla görüsecekler.

BM Genel Kurulu'ndan sonra iadeiziyarette bulunmak üzere Angola'ya bir grup is adamiyla gidecegiz. Istiyoruz ki üst düzey ziyaretleri de baslatmis olalim."

Agirlikli olarak savunma sanayisi, turizm, ekonomi, saglik ve saglik turizminde neler yapilabilecegini yerinde degerlendirmek istediklerini belirten Cumhurbaskani Erdogan, Angola Cumhurbaskani Lourenço ile birçok adimi atacaklarina inandigini söyledi.

Imzalanan anlasmalarla ilk adimi attiklarini ifade eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"10 kadar anlasma imzalandi, bunlari hayata geçirmek sart. Su anda ticaret hacmimiz 176 milyon dolar. Bu iki güçlü ülke için bu ticaret hacmi, çok ama çok hafif. Ilk etapta mutabakatimiz 500 milyon dolara ulasmak. Ilgili bakan arkadaslarimiz birbirleriyle adimlari atip gerek Exim gerekse yarin görüsme yapilacak is adamlarimizin disaridan getirecekleri kredilerle, PPP olabilir, devletten devlete olabilir, bu adimlari atmak. Afrika'da ne tür sikintilar yasaniyor Angola'da bunlari uzaktan da olsa takip ettik, biliyoruz.

Terörle mücadelede her an her zaman Türkiye kendisini ispatlamis bir ülke olarak özellikle Angola'nin da yaninda yer alacaktir. Degerli dost Lourenço'nun ve heyetinin sahsinda tüm halkina selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bu seyahatin, yarin yapilacak is adamlari görüsmeleriyle zirve yapacagina inaniyorum."
Kaynak: AA