ABD'de 'Günlük Kovid-19 Vaka Sayilarinin 200 Binlere Çikabilecegi' Uyarisi Yapildi

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Eski Direktörü Dr. Tom Frieden, önlem alinmazsa ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarinin, 4 ila 6 hafta içinde günlük 200 binleri bulabilecegi uyarisini yapti.

CNN'e konusan Frieden, virüsün Delta varyantina karsi asilamalarda artis olmazsa, günlük vaka sayisinin eylül ortasina kadar 4 katina çikabilecegi tahmininde bulundu.

Frieden, "Zor zamanlara dogru gidiyoruz. Ingiltere'de oldugu gibi ABD'de de günlük 200 binlik vaka artislarini görebiliriz." degerlendirmesinde bulundu.

Yasli nüfusun genelde asilanmis olmasindan dolayi Kovid-19 ölümlerinde büyük bir artis beklemediklerini vurgulayan Frieden, "Ancak önlenebilir ölümlerde de düzenli bir artis görülecek." dedi.

Frieden, 2009-2017 döneminde CDC Direktörü olarak görev yapmisti.

- Günlük vaka sayisi 57 bin civarinda seyrediyor

Günlük Kovid-19 vaka ve ölüm bilgilerini derleyen Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, son bir haftada ülke genelinde günlük vaka sayisi 57 bin civarinda seyrediyor.

Ülkede kayitlara geçen günlük 200 bin vaka artisi, en son ocak ayinda görülmüstü.

ABD'de Kovid-19 asilama istatistiklerini takip eden CDC verilerine göre, su ana kadar ülke nüfusunun yüzde 58,6'si ilk doz, yüzde 49,1'i ikinci doz asi yaptirdi.

Kaynak: AA