Seyyid Bilal Türbesi'ne Inanç Turizmi

SINOP – Seyyid Bilâl Türbesi ve bitisigindeki Cezayirli Ali Pasa Camii Sinop’un önemli manevi degerlerinden birini olusturuyor. Inanç turizminden de pay alan tarihi mekana bayram için sehre gelenler akin ediyor.

Seyyid Bilal Türbesi'ne Inanç Turizmi
Yaz sezonunun baslamasiyla yeme içme mekanlari, konaklama tesisleri, tabiat parklari, tarihi alanlar ve sahiller gibi cami ve türbe ziyaretleri de hareketlendi. Sinop’un Eyüp Sultan’i olarak görülen Seyyid Bilâl Türbesi ve bitisigindeki Cezayirli Ali Pasa Camii’de bundan nasibini aldi. Sehre gelenler türbeyi ziyaret etmeyi ve Hz. Muhammed’in (sas) 4. kusak torunu olan Seyyid Bilal hazretlerine dua etmeyi ihmal etmiyor.

Ayancik ilçesinden gelen Muzaffer Aslan’da (72), bayram için Istanbul’dan gelen akrabalarini buraya getirmis. Seyyid Bilal hazretlerinin hikayesinden oldukça etkilendigini belirten Aslan, bu yüzden akrabalarinin da cami ve türbeyi görmesini istemis.

Kimi zaman duraksayarak duygulu anlar yasayan Aslan bu hikayeyi söyle aktariyor: “Istanbul’u fethetmeye giderek deniz aziyor. Buraya siginmak istiyorlar. O anda da buradaki kavim yabanci bir kavim. Daha dogrusu Hristiyan kavmiymis galiba. Onlarla burada savasa giriyorlar. Onlar Seyyid Bilal’in kafilesini buraya sokmak istemiyorlar. O sirada Seyyid Bilal’in kelle uçuyor. Kelleyi koltuguna aliyor buraya dogru gelirken camdan bir bayan görüyor bunu: ‘Aa adama bak’ diyor, ‘Kelleyi koltuguna almis gidiyor’ diyor. Adam sak diye düsüyor burada. Buradaki kavminde komutani tekfurmus. Seyyid Bilal’in kelle koltukta buraya geldigini görünce yanlis yaptigini anliyor. Diyor ki, ‘Seyyid Bilal’in türbesini buraya yapin benim mezarimi da türbenin giris kapisina gömeceksiniz’. Günahlarinin bu sekilde affedilmesini istiyor. Tabi bizim dinimize göre türbe çignenmesi olmadigi için, günah oldugu için sonrakiler o kapiyi kapatip, caminin içinden kapiyi açiyorlar. Bu sekilde tekfurun üzerine basilmamis oluyor”
Kaynak: İHA