G20 Çevre Bakanlari Sonuç Bildirisi Kabul Edildi

Italya Ekolojik Dönüsüm Bakani Roberto Cingolani:'G20, ilk kez iklim, çevre, enerji ve yoksulluk arasindaki baglantiyi tanidi. Simdiye kadar bunlar birbirinden ayri düsünülen sektörlerdi'

G20 Dönem Baskani Italya'nin ev sahipliginde bir araya gelen G20 ülkeleri Çevre Bakanlari, iklim degisikligi, biyolojik çesitlilik kaybi, kirlilik, habitat kaybi ve çöllesme, dogal kaynaklarin sürdürülemez kullanimi gibi konulardaki zorluklarla mücadelede çabalarini arttirarak sürdüreceklerini taahhüt etti.

Italya Ekolojik Dönüsüm Bakani Roberto Cingolani, ilk günkü toplantilarin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, 25 maddelik bir sonuç bildirisini kabul ettiklerini açikladi.

Bakan Cingolani, "G20, ilk kez iklim, çevre, enerji ve yoksulluk arasindaki baglantiyi tanidi. Simdiye kadar bunlar birbirinden ayri düsünülen sektörlerdi." dedi.

G20 Çevre Bakanlarinin kabul ettigi bildiride, "G20 Çevre Bakanlari olarak, iklim degisikligi, biyolojik çesitlilik kaybi, kirlilik, habitat kaybi, istilaci yabanci türler, arazi bozulmasi, çöllesme, okyanus ve deniz sagligindaki düsüs, tatli su ve diger dogal kaynaklarin sürdürülemez kullanimi konusundaki zorluklara yönelik çabalari sürdürmeyi ve arttirmayi taahhüt ediyoruz. Bu zorluklarin üstesinden gelmenin, insan refahi, sürdürülebilir ekonomi, sürdürülebilir üretim ve tüketim için gerekli olduguna inaniyoruz." ifadeleri kullanildi.

Biyoçesitliligin korunmasi vurgusu yapilan bildiride, BM 2021-2030 Ekosistem Restorasyonu tarafindan saglanan "2050 Yilina Kadar Dogayla Uyum Içinde Yasamak" vizyonunu gerçeklestirmeye yönelik özel ivmenin memnuniyetle karsilandigi ifade edildi.

Bildiride, emisyon seviyeleri ve iklim degisikligi gibi nedenlerden ötürü okyanus ve denizlerin sagligindan ciddi endise duyuldugu vurgulandi.

Denizdeki plastik çöp atiklarinin deniz ekosistemi, balikçilik ve turizm üzerindeki ciddi etkisi kabul edilen bildiride, bununla mücadelede; ulusal, bölgesel ve küresel çabalarin yogunlastirilmasi çagrisi da yapildi. Ayrica tek kullanimlik plastikleri önemli ölçüde azaltmak için toplumlarin bilinçlendirilmesinin tesvik edildigi belirtildi.

Bildiride, genç kusaklara çevreyi koruma bilincinin egitim kanallariyla aktarilmasi konusunda is birliginin gelistirilmesin ve gençleri her düzeyde çevre ile ilgili süreçlere dahil etmenin öneminin kabul edildigi vurgulandi.

G20 Çevre Bakanlari sonuç bildirisinde, yoksulluk, saglik, ekonomik ve çevresel sinamalarin birbiriyle baglantili oldugu göz önünde tutularak, farkli gelismislik düzeyleri de dikkate alinarak sürdürülebilir ekonomilere adil bir geçis taahhüt edildi.

Gelismekte olan ülkelere ve en az gelismis ülkelere mali, teknolojik, kapasite gelistirme destegi saglanmasinin tesvik edildigi belirtilen bildiride, Rio Bildirisi ilkeleri hatirlatilarak, "Farkli zorluklarla yüzlestigimizi kabul ederek, sürdürülebilir kalkinmaya yönelik uluslararasi is birligimizi güçlendirecegiz." ifadeleri yer aldi.

Bu arada, G20 Çevre Bakanlari toplantisi sebebiyle gün boyu kentin farkli noktalarinda G20 karsiti protestolar yapildi. Protestocular ellerinde "G20'yi durdurun" yazili pankartlar tasirken, Bovio Meydaninda toplanan göstericilerle güvenlik güçleri arasinda zaman zaman gergin anlar yasandigi bildirildi.

Diger yandan, G20 Çevre Bakanlari yarin da iklim ve enerjiden sorumlu bakanlarla iklim degisikligiyle mücadele etmek, enerjide ortak vizyonu gelistirmek ve is birligi alanlarini güçlendirmek amaciyla ortak toplantida bir araya gelecek.

Kaynak: AA