Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ne Olur Su Yamaçlarda 5 Kat, 10 Kat Binalar Yapmayin'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, geçmiste plansizligin, programsizligin, öngörüsüzlügün faturasini çok agir ödemis bir ülke oldugumuzu hatirlatarak “Ne olur surada su yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayin. Görüyorsunuz bu çayliklar azot gübresi ile beraber topragi ne yapiyor ? eritiyor eritiyor ve o bir balçiga dönüsüyor o balçiga dönüstükten sonra o binalar her an kayma ile karsi karsiya kaliyor” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ne Olur Su Yamaçlarda 5 Kat, 10 Kat Binalar Yapmayin'
Siddetli yagislar nedeniyle sel felaketinin yasandigi Rize ve Artvin’de incelemelerde bulunmak üzere bugün ögle saatlerinde memleketi Rize’nin Güneysu ilçesine gelen Cumhurbaskani Erdogan, Güneysu Merkez Camisi’ndeki Cuma Namazi sonrasi hemsehrilerinin cami çikisinda sikintilarini dinledi, ”Geçmis olsun” dileklerini iletti.

Erdogan, daha sonra Cumhurbaskanligi’na ait otobüsün üzerinden ilçe merkezinde vatandaslara seslendi. Sözlerine vatandaslarin Kurban Bayrami’ni ve Cuma gününü tebrik ederek baslayan Cumhurbaskani Erdogan, afet haberini aldiklari andan itibaren devletin tüm imkanlarini seferber ettiklerini söyledi.



Cumhurbaskani Erdogan, “Rizeli ve Artvinli kardeslerimiz bölgemizde yasanan afetler sebebiyle buruk bir bayram geçiriyor. Dün Artvin Arhavi’de dere taskini nedeniyle maddi hasarlar olustu. Geçen hafta Güneysu ve Çayeli basta olmak üzere Rizemizin genelinde çok ciddi tahribata yol açti. Bu afet su baskinlarina, sele ve heyelana sebep oldu. Sele kapilan 8 vatandasimiz kaybolurken, 5 vatandasimiz da yaralandi. Kaybolan kardeslerimizden 6’sinin cansiz bedenlerine ulasilirken, diger 2 kardesimizin bulunmasi için tüm birimlerimiz yogun gayret gösteriyorlar. Murgul’da kayip 1 vatandasimizi arama çalismalarimiz sürüyor. Arhavi’deki afette herhangi bir can kaybinin yasanmamasi en büyük tesellimiz olmustur. Bugüne kadar sel felaketinde hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diliyorum. Sizlere ve sizlerin sahsinda tüm Rizeli hemsehrilerime bir kez daha geçmis olsun diyorum. Artvin ve Arhavi’deki kardeslerime geçmis olsun diyorum” diye konustu.



“Ilk etapta Rize genelinde 15 Temmuz’daki sel felaketinden etkilenen toplam 550 konut insa edecegiz”

Afet haberinin ardindan devletimizin tüm imkanlarini seferber ederek kurumlarla birlikte çalismalari yerinde koordine etmek üzere Bakanlarin hemen bölgeye geldigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “AFAD’dan Kizilay’a, Jandarma’dan Sahil Güvenlige kadar diger kurumlarimizin süratle bölgeye intikalini sagladik. Bu süreçte mücavir illerden 127 personel ve 39 araçtan olusan toplam 8 ekibi de ilimize sevk ettik. Suana kadar ilimizde 328’i arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 2 bin 860 personel ve 705 araç görev yapmistir. Afetten dolayi kapanan 426 yolun tamami ulasima açilmistir. Afet bölgesinin tamaminsa su verilmis olup elektrik ve haberlesme de sikinti yoktur. Kizilayimiz selden etkilenen vatandaslarimiza evlerinin bulundugu bölgelerde ve mahallelerde sicak kumanya ve içecek ikram etmistir. Gerek AFAD gerek Sosyal Yardimlasma Vakfi araciligiyla selden zarar gören vatandaslarimiza kira ve diger ilgili yardimlar yapilmaya baslanmistir. Bu kapsamda acil ihtiyaçlar için ilimize tahsis edilen 18 milyonluk kaynaktan 3 milyonu vatandaslarimiza ulasmistir. Binalarin hasar tespitleri 50 ayri ekip tarafindan 7/24 esasina göre çalisilarak 2 gün içerisinde tamamlanmistir. 4 bölgede toplam 1207 bina, 3 bin 118 bagimsiz bölümde hasar tespit çalismalari yapildi. Bunlardan agir hasarli acil yikilmasi gereken ve yikilmis olan 47 bina ve 99 bagimsiz bölüm vardir. Rize’de dere güzergahlarinda yapilan çalismalarda taskin riski altinda oldugu 665 yapi tespit edildi. Bir taraftan bu riskli bölgelerin hizlica bosaltilmasini saglarken diger taraftan yaralarin süratle sarilmasi için tedbirlerimizi aliyoruz. TOKI ile selden en fazla etkilenen 4 ilçede proje çalismalarini baslattik. Köylerde yöresel köy evlerimiz, merkezde ise zemin arti 3-4 kati geçmeyecek konutlarimizi insa edecegiz. Ilk etapta Rize genelinde 15 Temmuz’daki sel felaketinden etkilenen toplam 550 konut insa edecegiz. Köylerde altinda ahir olan 50 adet köy evi yapacagiz. Vatandaslarimizin ihtiyaci dogrultusunda 5 adet çay evi yapmaya karar verdik. Bir yil içinde konutlarimizi tamamlayarak vatandaslarimizi güvenli yuvalarimiza kavusturacagiz. Evleri taskin riski altindaki vatandaslarimizi da insa ettigimiz konutlara tasiyacagiz. Salarha tünelinin de açilisini yapacagiz. Rize’de hayati en kisa sürede normale döndürecek adimlari atacagiz” dedi.



“Selden zarar gören tüm ilçe ve köylerimizi eskisinden daha güzel, konforlu ve güvenli bir sekilde imar edecegiz”

Selden etkilenen Rizeli, Artvinli vatandaslarin müsterih olmalarini isteyen Cumhurbaskani Erdogan, “Devletimiz tüm imkanlariyla, araciyla, gereciyle, personeliyle vatandasinin yanindadir. Daha önce yasanan sel ve deprem felaketinde vatandaslarimizi sahipsiz birakmadiysak Rize ve Artvin’deki kardeslerimizin yaralarini en kisa sürede saracagiz. Selden zarar gören tüm ilçe ve köylerimizi eskisinden daha güzel, konforlu ve güvenli bir sekilde imar edecegiz” seklinde konustu.

Konusmasinda küresel isinma nedeniyle dünyanin dengesinin ve mevsimlerin degistigine de vurgu yapan Cumhurbaskani Erdogan, “Allah dünyayi bir mizan yani ölçü ve denge üzerine yaratmistir. Bu ilahi ölçü korundugu müddetçe insan huzur, emniyet ve esenlik bulur. Bu dengenin kaybolmasi halinde de sikintilar kaçinilmaz olur. Son yillarda artan küresel isinmayla birlikte dengenin bozulmaya basladigina sahit oluyoruz. Pek çok alanda bu bozulmanin etkilerini bizde hissediyoruz. Sadece ülkemizde degil dünyanin hemen her bölgesinde son zamanlarda neler oldugunu izliyorsunuz. 20-25 yil öncesinin mevsimleriyle günümüzdeki mevsimler arasinda daglar kadar fark var. Ne yazlar eski yaz ne eski kislar kis” diye konustu.



“Plansizligin, programsizligin, öngörüsüzlügün faturasini da çok agir ödemis bir ülkeyiz”

“Plansizligin, programsizligin, öngörüsüzlügün faturasini da çok agir ödemis bir ülkeyiz” diyen Erdogan, “Geçmisteki iyi örneklerin önderliginde aci tecrübelerden ders çikartarak artik kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektigine inaniyorum...Ne olur surada su yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayin. Görüyorsunuz bu çayliklar azot gübresi ile beraber topragi ne yapiyor ? eritiyor eritiyor ve o bir balçiga dönüsüyor o balçiga dönüstükten sonra o binalar her an kayma ile karsi karsiya kaliyor. Yaylarimizin, dere yataklarimizin, sahillerimizin, daglarimizin nehirlerimizin çarpik yapilar ve zihniyet tarafindan istila edilmesine göz yummadik. Millet bahçeleri gibi yenilikçi projelerimizle insanlarimiza sehir içinde adeta vahalar olusturduk” ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan konusmasini ardindan Güneysu ilçesinde incelemelerde bulunup Afet Koordinasyon Merkezi’nde brifing aldiktan sonra selin en fazla hasara yol açtigi bir diger nokta olan Çayeli ilçesinin Büyükköy beldesinde ve son olarak Artvin’in Arhavi ilçesinde havadan ve karadan sel bölgesini gezecek.
Kaynak: İHA