Çin, DSÖ'nün Kovid-19'Un Kökenine Dair Ikinci Asama Arastirma Planini Reddetti

Çin, Dünya Saglik Örgütü'nün (DSÖ) yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenine dair ikinci asama planini kabul etmeyecegini bildirdi.

Çin Ulusal Saglik Komisyonu Bakan Yardimcisi Zing Yisin, yaptigi açiklamada, Kovid-19'un kökenine dair arastirmanin ikinci asamasinin, virüsün, bir Çin laboratuvarindan sizmis olabilme ihtimalinin daha fazla arastirilmasini içermesine "oldukça sasirdigini" ifade etti.

Bakan Yardimcisi Zing, Kovid-19'un laboratuvardan çiktigi fikrinin "sagduyu ve bilime aykiri bir söylenti" oldugunu kaydederek, ikinci asama planini reddetti.

Basin toplantisinda konusan Zing, "Böyle bir 'köken takip etme planini' kabul etmemiz olanaksiz." ifadesini kullandi.

- Arastirmanin ilk asamasi, subatta sona ermisti

DSÖ, Kovid-19'un kökenine iliskin sorusturmanin ikinci evresinde, Çin'i, daha fazla is birligi yapmaya çagirmisti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 16 Temmuz'da yaptigi açiklamada, Çin'e salginin ilk zamanlarina iliskin seffafligini artirmaya ve virüsün kökenini çözmeye yardimci olmak için laboratuvarlarina daha fazla erisime izin verme çagrisinda bulunmustu.

Salginin kökenine dair yapilan arastirmanin ilk asamasi, subatta sona ermisti.

- DSÖ heyeti Vuhan'a gitmisti

Daha önce virüsün kökenine iliskin sorusturma baslatilmasi talebini reddeden Çin, uluslararasi baskilarin artmasiyla DSÖ heyetinin Vuhan'da incelemeler yapmasina izin vermisti.

DSÖ, ilk vakalarin ortaya çiktigi Çin'in Vuhan kentine, uluslararasi bilim insanlarindan olusan bir heyet göndermisti.

Inceleme sürecinde bazi heyet üyeleri, Çinli yetkililerin salginin basindaki ilk vakalarla ilgili kendi hazirladiklari özetleri ve veri analizlerini kendilerine verdigini, ancak ham bilgileri paylasmayi reddettigini açiklamisti.

Heyet, 29 Ocak'ta basladigi saha çalismalarinda, ilk vakalarin görüldügü Vuhan Deniz Ürünleri Gida Pazari'nin yani sira virüsün bir kaza sonucu disari çiktigi iddialarina konu olan Vuhan Viroloji Enstitüsünde de incelemeler yapmisti.

2002-2003 yillarindaki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgininin ardindan, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin oldugu bir arsiv yaratmak amaciyla kurulan enstitü, Kovid-19'un buradaki laboratuvarda yapay üretildigi ve yanlislikla disari çiktigi iddialarina konu olmustu.

Çinli yetkililer, söz konusu iddialari reddetmis, Kovid-19'un baska bir ülkede ortaya çiktigi ve ithal dondurulmus deniz ürünleriyle ülkeye geldigine dair kanitlanmayan, karsi iddialar ortaya atmisti.

- Kovid-19 ilk kez Vuhan'daki gida pazarinda görülmüstü

Dünya, Kovid-19 salginindan ilk kez, Çin'in 31 Aralik 2019'da Hubey eyaletine bagli Vuhan kentinde "kaynagi bilinmeyen gizemli solunum yolu hastaliginin" ortaya çiktigini DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmustu.

Hastalik, ilk kez Vuhan'da deniz ürünleri gida pazarini ziyaret eden kisilerde görülmüs, sebebi anlasilamayan "solunum rahatsizligi" sikayetiyle 17 Kasim'da ilk hasta hastaneye basvurmustu.

Akciger iltihaplanmasina yol açan hastaliga, yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona ugramis hali oldugu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep oldugu anlasilmisti.

Kaynak: AA