Her Gün Ölümün Ucundan Onlarca Kisiyi Aliyorlar

Kocaeli’nin Kandira ilçesinde bulunan sahiller binlerce kisiye ev sahipligi yaparken, birçok kisi de bogulma tehlikesi geçiriyor. Cankurtaranlar ise bogulmalarin önüne geçmek için cansiperane görev yapiyor. Bu yil deniz sezonunun baslamasinin ardindan 585 kisiyi bogulmaktan kurtaran cankurtaranlar sik sik tatbikat yapiyor.

Her Gün Ölümün Ucundan Onlarca Kisiyi Aliyorlar
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’ne bagli cankurtaranlar, 12 Temmuz - 18 Temmuz tarihleri arasinda Kocaeli sahillerinde serinlemek isteyen 203 kisi olmak üzere yaz döneminde simdiye kadar toplamda 585 kisiyi hayata döndürdü. Vatandaslarin güvenligi için haftanin 7 günü belirlenen saatlerde hizmet veren KOSKEM ekiplerinin Kumcagiz Plajinda gerçeklestirdigi tatbikat gerçegini aratmadi.

Kurtarma tatbikati gerçegini aratmadi

Kocaeli’nin önemli turizm merkezlerinden Kandira’daki plajlarda yogunluk devam ediyor. Bogulma vakalarinin sik sik görüldügü Kumcagiz Plaji’nda bogulma vakasi kurtarma tatbikati yapan cankurtaranlar deniz içerisinde bogulma tehlikesi geçiren bir vatandasi kurtardi. Aksiyon dolu sahnelerin yasandigi tatbikatta, bogulan sahsin fark edilmesi üzerine cankurtaranlar alarm durumuna geçti. Yapilan anonsla birlikte denizde bulunan jet ekibi ve karada bulunan yüzücü ekibi harekete senaryo geregi geçerek bogulma tehlikesi geçiren sahsi kisa sürede denizden çikardi. Denizden çikarilan sahis karada saglik ekiplerine teslim edildi. Aksiyon dolu sahneler drone ile havadan görüntülendi.

“Jetlerimiz olay yerine her iki taraftan da 20 saniyeye gidebiliyor”

Vakalari en kisa sürede kurtarmak için çalistiklarini ifade eden Kumcagiz Cankurtaranlar Bölge Sorumlusu Bülent Baytekin, “Bugünkü tatbikat insanlari nasil kurtardigimizin tam bir karsiligi. Insanlarimizi biz böyle kurtariyoruz, gerek yüzücülerimiz girerek kurtariyor, gerekse jetimizle müdahale ediyoruz, yakinligi ve uzakligi ile ilgili degisiyor ama jeti her bogulmada kullanmaya çalisiyoruz. Bazen kalabalik oluyor, jetimiz ona göre müdahale ediyor. Karada da saglik ekibi ve diger cankurtaranlar ile birlikte hep beraber bu isi yürütmeye çalisiyoruz. Günlük kurtardigimiz kisi sayisi denizin dalgasina göre degisiyor. 20, 18, 25 mesela dün 2 noktamizda çukur olustu, çok vakalar aldik. Eger istasyon 2 veya istasyon 3 bölgesindeyse bir jet 20 saniyede bogulan sahsin yanina gider. Vakalarimizi 30 saniyeyi geçmeyecek sekilde almaya çalisiyoruz. Çok kalabalik oldugu zaman 1 dakikayi bulabiliyor ama bunun üzerine kesinlikle çikmiyoruz. Jetlerimiz olay yerine her iki taraftan da 20 saniyeye gidebiliyor” dedi.



“Sabahlari yüzücümüz suya girip çukur kontrolü yapiyor”

Gözlemin önemine deginen Gönüllü Cankurtaran Selen Kösedagi, “Yeditepe Üniversitesi arama kurtarma ekibiyiz. Yazlari da Kocaeli Itfaiyesi ile olan ortak protokolümüz çerçevesinde gönüllü sekilde cankurtaranlik yapmaktayiz. Günlük minimum 8-10 personel seklinde çalisiyoruz. Yüzücü, gözcü, jet personeli seklinde personellerimiz oluyor. Bizim için öncelikli olan gözlem. Diger her seyden önce gözleme önem veriyoruz. Görmedigimiz bir vakaya çikmamiz imkansiz. Ayni zamanda bir insan yoruldugunda, kesilmeye basladiginda veya oldugu bölgedeki çukuru bildigimiz için ilk önce önleme yapiyoruz, ardindan da yorulan vatandaslarimizi gerek dürbün gerek gözlem esliginde göz hapsine alarak tabiri caizse, daha henüz kötü seylerle bas etmek zorunda kalmadan aliyoruz. Sabahlari bizim islerimizden biri de bir yüzücümüzün suya girip çukur kontrolü yapmasidir. Ona göre nerde ne tür önleme yapacagimizi daha önceden bilerek vatandaslarimizi bogulabilecekleri bölgelerden uzak tutmaya çalisiyoruz” diye konustu.



“Insanlar yüzmeyi biliyorum diye kendilerine güvenmesinler”

Tatbikatta bogulan vatandasi canlandiran Dogukan Cansever, kurtarma çalismasinin çok hizli sekilde gerçeklestigini belirterek, “Bu tatbikatta ayagima kramp girdi, yüzmeyi bildigim halde heyecanlandim, gözlerim karardi. Çok hizli bir sekilde müdahalede bulundular, beni hemen jetski ile aldilar. Ama tatbikat oldugu halde bile çok heyecanlandim. Direk beni karaya çikardilar çok hizliydi. Hemen müdahalede bulundular. Kendilerine çok tesekkür ediyorum hizmetleri için Allah onlari basimizdan eksik etmesin. Insanlar yüzmeyi biliyorum diye kendilerine güvenmesinler. Denizle saka olmaz. Ben de yüzme biliyorum ama kramp girdiginde isler degisiyor. Ne kadar yüzmeyi bilirseniz bilin, bu sahillerde ne yüzücüler can verdi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA