ABD Disisleri Bakanligi Müstesari Açiklamasi 'Türkiye'nin Kabil Havaalani Güvenligini Saglamasi ABD Için Hayati Önemde'

ABD Disisleri Bakanligi Siyasi Islerden Sorumlu Müstesari Victoria Nuland, Türkiye'nin Kabil Havaalani'nin güvenligini saglama konusunun ABD'nin ülkede güçlü diplomatik varligi için "hayati önemde" oldugunu söyledi.

Nuland, Senato Dis Iliskiler Komitesi tarafindan düzenlenen "ABD'nin Türkiye politikasi" adli oturumda bir konusma yapti.

Washington ile Ankara'nin basta terörizmle mücadele olmak üzere Ukrayna ve Libya gibi bölgesel konularda yakin is birligi içinde oldugunu belirten Nuland, Türkiye'nin özellikle Suriye'nin kuzeyinde, dünyada yeni mülteci krizine yol açabilecek 4 milyon Suriyeliyi Esed rejiminin saldirilarindan koruduguna dikkati çekti.

Nuland, "Ayrica, Türkiye'yi dünyanin en büyük mülteci barindiran ülkesi haline getiren 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyon mülteciyi desteklemeye yönelik süregelen çabalarindan dolayi da minnettariz." dedi.

- "ABD için Kabil Havaalani güvenligi hayati önem tasimakta"

Türkiye'nin, Afganistan'da ABD ve NATO askeri misyonlari sona ererken Kabil'deki havaalaninda güç bulundurmaya ilgi duydugunu ifade eden Nuland, bundan ABD yönetimi olarak son derece memnun olduklarini belirtti.

Nuland, "Bu katki bizim, müttefiklerimizin ve ortaklarimizin, birliklerimiz geri çekildikten sonra Kabil'de güçlü bir diplomatik mevcudiyet saglayabilmemiz için hayati önem tasimaktadir." diye konustu.

Kabil Havaalani'nin güvenligi saglanmadan ne ABD'nin ne de müttefik ve ortaklarinin Afganistan'daki varliklarini güçlü sekilde sürdüremeyecegine dikkati çeken Nuland, Türkiye'nin ise hem Afgan halkiyla hem de bölgedeki diger aktörlerle benzersiz ve özel iliskisi oldugunu, bu nedenle uzun vadede daha kalici ortak olabilecegi degerlendirmesinde bulundu.

Nuland, ABD ile Türkiye arasinda, basta S-400 konusu olmak üzere çözüm bekleyen sorunlara ragmen Türkiye'nin dünyanin dört bir yanindaki NATO misyonlarina önemli katkilarda bulundugunun altini çizerek, Kabil Havaalani'nin güvenliginin saglanmasi konusunda her iki taraftaki teknik ekiplerin bu kritik düzenlemeyi sonuçlandirmak için birlikte çalismaya devam ettigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA