Sanliurfa'da Suriyeli Kadinlar Örme Oyuncaklarla Aile Bütçelerine Katki Sagliyor

Bir grup gönüllünün baslattigi projeyle amigurumi egitimi alan kadinlarin ürettigi oyuncaklar yurt disina da gönderiliyor Gönüllülerden Dicle Üniversitesi doktora ögrencisi Rukiye Gülerce: 'Onlarin hayatina dokundugumuz için çok mutluyuz. Hem çevremiz hem sosyal medya araciligiyla Portekiz ve Italya'ya satislar gerçeklestirdik, hatta ABD'ye 20, Italya'ya 50 tane oyuncak gönderdik'

MEHMET FATIH ASLAN - Sanliurfa'da bir grup genç gönüllünün düzenledigi egitimle amigurumi oyuncak yapmayi ögrenen Suriyeli kadinlar, hem aile bütçelerine katki sagliyor hem de satilan her oyuncak karsiliginda ülkelerindeki bir çocuga oyuncak ulasmasina vesile oluyor.

Kentte bir araya gelen üniversite mezunu gençler, sosyal uyuma katki saglamak ve göç konusunda farkindalik olusturmak amaciyla bir sosyal girisimcilik projesini hayata geçirmeye karar verdi.

Harran Üniversitesinde düzenlenen "Siginmaci Gençlerin Sosyal Girisimcilik Yoluyla Sosyal Hayata Dahil Edilmesi" adli Erasmus Plus projesine katilarak girisimcilik egitimi alan gönüllü gençler, Sanliurfa'da yasayan Türk ve Suriyeli kadinlarin birlikte çalisacagi, evlerinde de rahatlikla üretim yapabilecekleri "Umut Için Örgü" (Knitting for hope) projesini hayata geçirdi.

Proje kapsaminda gönüllülerin verdigi egitimlerle örgü teknigiyle yapilan amigurumi oyuncak ile makrome aksesuarlari üretmeye baslayan Suriyeli kadinlar, aile bütçelerine katki sunmaya basladi.

Kadinlar tarafindan üretilerek internet üzerinden satisa sunulan oyuncaklar, yurt disinda da ilgi görüyor.

Satisi gerçeklestirilen her oyuncagin karsiliginda ise Suriye'de yasam mücadelesi veren bir çocuga amigurumi oyuncak hediye ediliyor.

- "Zamanla çok güzel ürünler ortaya çikti"

Gönüllülerden Dicle Üniversitesi doktora ögrencisi Rukiye Gülerce, AA muhabirine, çesitli projelerde bir araya geldikleri Suriyeli kadinlarin yasamlarindan etkilenerek, onlara katki sunmak için bir çalisma içerisine girdiklerini söyledi.

Evlerinde üretim yapabilmeleri için kadinlara ögreticilerin destegiyle amigurumi oyuncak yapmayi ögrettiklerini belirten Gülerce, "Ilk asamada yaptigimiz oyuncaklar gerçekten çok amatörceydi ama zamanla çok güzel ürünler ortaya çikti. Egitimlerimiz devam ediyor. Burada üretilen ve satisini gerçeklestirdigimiz her oyuncak karsiliginda bir oyuncagi da Suriye'deki bir çocuga gönderiyoruz. Daha önce Azez ve Idlib'teki kamplarda kalan çocuklara koliler halinde gönderdik. Yani bizden bir oyuncak alindiginda biz de bir oyuncagi bir çocuga hediye ediyoruz." diye konustu.

Suriyeli kadinlarin aldiklari egitimden çok memnun kaldiklarini kaydeden Gülerce, kadinlarin bir seyler üretmeye çok istekli oldugunu gördüklerini aktardi.

Gülerce, sunlari söyledi:

"Biz kadinlarimizda umut gördük, onlar bir seyler üretiyorlar, birbirleriyle, bizimle hikayelerini paylasiyorlar, streslerini atiyorlar. Evden disariya adim attilar, yeni bir sey ögrendiler, burada beraber yemek yedik, sohbet ettik. Onlarin hayatina dokundugumuz için çok mutluyuz. Ayrica hem çevremiz hem sosyal medya araciligi ile Portekiz ve Italya'ya satislar gerçeklestirdik, hatta ABD'ye 20 tane, Italya'ya 50 tane oyuncak gönderdik."

- "Kazandigim parayi ailemle harciyoruz"

Suriyeli Munira Mentini de egitime katildiginda örme isini az bildigini zamanla oyuncak bebek yapmayi ögrendigini belirtti.

Simdi birbirinden güzel bebekler ördügü için mutlu oldugunu ifade eden Mentini, "Burada oyuncak bebekler yaparak para kazaniyorum, kazandigim parayi ailemle harciyoruz. Su an çok kolay bir sekilde bebekleri yapabiliyorum ama bebeklerin kol, bacak ve boyun birlestirmeleri çok zor oluyor. Onun da üstesinden geliyorum." dedi.

Dört çocuk annesi Sena Muhammet Ali ise daha önce hiç bilgisi olmadigi bir isi simdi rahatlikla yapmanin güzel bir duygu oldugunu söyledi.

Katildigi egitimler sayesinde arkadas edindigini ve Türkçesini gelistirdigini anlatan Ali, vaktini bir seyler üreterek geçirdigi için mutlu oldugunu ifade etti.
Kaynak: AA