Meslek Lisesi Ögrencileri Okullarinda CNC Fiber Lazer Kesim Makinesi Üretti

Iskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Yildirim: 'Türkiye'de bu sekil ve ebatta bir makine üreten okul yok. Bunu biz ArGe çalismasi kapsaminda 430 bin liraya mal ettik. Bunlarin piyasa degeri 700800 bin lira civarindadir'

BURAK MILLI - Hatay'da meslek lisesi ögrencileri, demir çelik sanayisinde küçük ve orta ölçekli isletmelerin kesim ve dekorasyon islerinde kullandigi CNC fiber lazer kesim makinesi üretti.

Iskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, Ar-Ge faaliyetleri kapsaminda, daha önce ürettikleri CNC kontrollü plazma kesme makinesinden esinlenerek Uzak Dogu ülkelerinden yaklasik 800 bin liraya ithal edilen CNC fiber lazer kesim makinesi yapmak için çalisma baslatti.

Ögrenciler ögretmenlerinin de yardimiyla okulun metal teknolojileri bölümünde cihazin sehpa ve boyasini, elektronik bölümünde aksam ve baglantilarini, makine bölümünde de disli ve raylarini yapti.

Üretilen makinenin kodlama yoluyla yapilan çizimleri 10 milimetreye kadar kesme imkani sagladigi ve metal, çelik, krom, alüminyumu da basinçla sorunsuz kestigi belirlendi.

Ögrencilerin çalismasiyla yaklasik 1,5 ayda üretilen makine, 430 bin liraya mal edildi.

Iskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Yildirim, AA muhabirine, Ar-Ge faaliyetleri kapsaminda okullarinda daha önce CNC kontrollü plazma kesme makinesi ile N95 maske makinesi ürettiklerini söyledi.

Son olarak CNC fiber lazer kesim makinesi yaptiklarini ifade eden Yildirim, bu makinenin demir çelik sektörü için önemli oldugunu belirtti.

-"Türkiye'deki diger okullara da yapmak için talibiz"

Yildirim, ürettikleri yeni makineyle lazer sayesinde daha hizli ve düzgün kesimler yapildigini aktararak, söyle devam etti:

"Türkiye'de bu sekil ve ebatta bir makine üreten okul yok. Bunu biz Ar-Ge çalismasi kapsaminda 430 bin liraya mal ettik. Bunlarin su an piyasa degeri 700-800 bin lira civarindadir. Bununla hizli kesim yapildigi için her türlü ferforje isleri yapilabilir. Bu makineden sanayide az sayida var. Yerli olarak ögretmen ve ögrencilerimizle biz bunu burada yaklasik 1,5 ayda ürettik. Türkiye'deki diger okullara da yapmak için talibiz."

Yildirim, yaptiklari çalismalarla okullarinda egitim ve üretimi birlestirdiklerini, ögrencilerin de bu sayede gelir elde ettigini belirtti.

Elektrik ve Elektronik Bölümü Alan Sefi Ersin Öz de makinenin kentte ilk olma özelligi tasidigini söyledi.

Makinenin parçalarini da kendi yaptiklari makineden elde ettiklerini anlatan Öz, seri üretime geçildigi taktirde sanayi esnafinin daha düsük maliyetle bunu alabilecegini dile getirdi.

Öz, makinenin 10 milimetreye kadar kesim yapabildigini belirterek, "Makinemiz, 2 ila 4 metre sac üzerinde islem yapabiliyor. Ayrica bu makineye ikinci bir kafa da eklenebiliyor. Bunun otomasyonunu da burada kendimiz yaptik. Çin'den ithal gelen makinelerin kullanimindaki en büyük problem, yabanci dilde oldugu için çok fazla anlasilmiyordu, biz bunu da Türkçe yaparak kullanicinin daha verimli ve hizli kullanmasina olanak sagladik." diye konustu.

Elektrik elektronik teknoloji bölümü 11'inci sinif ögrencisi Ömer Karaca da okulu sayesinde hem meslegin inceliklerini ögrendigini hem de gelir elde ederek aile ekonomisine katki saglamanin mutlulugunu yasadigini kaydetti.

Kaynak: AA