KKTC'den, Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell'e Tepki

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi, Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Kapali Maras’a yönelik açiklamalari isaret edilerek, Borrell‘in AB’nin Kibris konusunda tarafsiz olmak istemedigini bir kez daha gözler önüne serdigi vurgulandi.

KKTC'den, Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell'e Tepki
KKTC Disisleri Bakanligindan, Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi ve AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Maras’a yönelik açiklamalarina tepki geldi. Bakanlik tarafindan yapilan yazili açiklamada, Borrell‘in AB’nin Kibris konusunda tarafsiz olmak istemedigini bir kez daha gözler önüne serdigi belirtildi. Bakanlik, "Kibris Türk halkinin varligini dahi görmezden gelen AB’nin tehditkar açiklamalarina karsin, Anavatan Türkiye ile birlikte mesru hak ve çikarlarimizi koruma kararliliginda oldugumuzu bu anlamli günde bir kez daha vurgulariz. Borrell bugün yine Güney Kibris Rum Yönetimi’ni (GKRY) destekleyen, yanli bir açiklama yapmistir. Borrell‘in Kapali Maras’a iliskin açiklamasi, AB’nin Kibris konusunda tarafsiz olmak istemedigini bir kez daha gözler önüne sermistir" ifadelerini kullandi.

"Kapali Maras, KKTC topragidir"

Açiklamada, Borrell’in yanli bir açiklamada bulunduguna ve Kapali Maras’in bir KKTC topragi olduguna dikkat çekilerek, "Kapali Maras, KKTC topragidir ve her devlet gibi Devletimizin de kendi topraklari üzerinde mutlak egemenligi vardir. Sayin Cumhurbaskanimiz ve Hükümetimiz tarafindan Kapali Maras’a iliskin alinan ve Sayin Cumhurbaskanimizca Kibris Türk Halki için çok önemli bu günde açiklanan kararin bu çerçevede degerlendirilmesi gerekmektedir" denildi.

"Kibris Türk halki, Kibris konusunun çözüm modeline iliskin kararini vermistir"

Yayinlanan yazili açiklamada, Kapali Maras’a alinan kararlarin mülkiyet hakkina saygi gösterilerek alinacagini belirten Disisleri Bakanligi, Kibris Türk halkinin Kibris konusunda çözüm modeline karar verdigini ve AB’nin er yada geç bu bunu anlayacagini bildirdi. Açiklamada, "Kapali Maras’in, bu asamada, bir kisminin askeri bölge statüsünün kaldirilmasina yönelik kararimiz gibi gelecekteki kararlarimiz da, hiç süphesiz, mülkiyet hakkina mutlak saygi gözetilerek alinacaktir. GKRY’ye kosulsuz destegini sürdüren AB yetkililerinin beyanatlarinin hiç bir ahlaki hükmü kalmamistir. Borrell’in, Kibris Türk halkinin iradesi hilafina, halihazirda geçmisin kalintisi haline dönüsen BM Güvenlik Konseyi kararlarina atif yapmasi beyhudedir. Kibris Türk halki, Kibris konusunun çözüm modeline iliskin kararini vermistir. Bu karar, KKTC’nin egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsüne saygi duyulmasina dayanmaktadir. AB er ya da geç bu gerçegi idrak edecektir. Kibris Türk halkinin varligini dahi görmezden gelen AB’nin tehditkar açiklamalarina karsin, Anavatan Türkiye ile birlikte mesru hak ve çikarlarimizi koruma kararliliginda oldugumuzu bu anlamli günde bir kez saha vurgulariz" ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA