Kabil'de Kurban Bayrami Sakin Geçiyor

Afganistan’in baskenti Kabil’de bu yil Kurban Bayrami geçen bayramlara göre farkli ve sakin geçiyor.

Kabil'de Kurban Bayrami Sakin Geçiyor
ABD ve diger uluslararasi kuvvetlerin Afganistan’in ülkeyi terk etmelerinin ardindan ülkedeki 15 ilde Taliban ile Afganistan ordusu arasindaki çatismalar devam ediyor. Çatismalarin ve bombali saldirilarin gölgesinde baskent Kabil’de bu yil Kurban Bayrami’nin geçen bayramlara göre farkli ve sakin geçtigi görüldü.

Afganistan güvenlik makamlari, kara ve hava saldirilari neticesinde geçen hafta içerisinde 900 Taliban üyesinin farkli il ve ilçelerde etkisiz hale getirildigini belirtti.

Afganistan hükümeti müzakere heyeti üyesi Nadir Nadiri geçtigimiz günlerde yaptigi açiklamada, ülke genelinde devam eden çatismalar nedeni ile 200 binden fazla kisinin evlerini terk ettigini belirtmisti.

Kuzey Takhar ilinde evini terk ederek Kabil’e gelen Abdul Wahab Khaksar bayram namazinin ardindan "Taliban’a göre ABD buradan maglup olup gitti dolaysiyla su an neyi bahane ederek savasa devam ediyorlar” ifadelerini kullanarak, her gün onlarca kisinin bu çatismalarda hayatini kaybettigini aktardi.

Kabil’in en büyük camilerinden biri olan AbduRahman Camisi imami Mawlawi Abdul Salam Abid, Türk halkinin Kurban Bayrami’ni kutlayarak, Mehmetçigin Afganistan’da kalmasi hakkinda açiklamalarda bulundu. Abid, “Afgan halki Türkiye’yi seviyor. Bir örnek arz etsem. Türk halkinin makamina saygi duydugumuz için bayram namazini onlar kildiktan sonra, kilariz. Simdi, bizim ricamiz da, geçmiste oldugu gibi tarafsizliklarini korumalaridir ve (Afganistan’da) bulunmalarini her halükarda müzakere, anlasma ve Afgan halkinin istegine göre olmasi gerekmektedir’’ dedi.

Kaynak: İHA